Întruniţi astăzi în şedinţă pentru a aproba bugetul judeţului pentru acest an, consilierii judeţeni nu au reuşit să ajungă la un acord. Astfel, proiectul bugetului propriu al Consiliului Judeţean a fost respins.
Consilierii PNL, ALDE, USR și Pro România s-au abținut, iar proiectul întocmit de Executiv a picat cu 16 voturi pentru și 17 abțineri.
„Aceasta este consecința modului în care a fost creionat proiectul de buget. În mod normal, ar fi trebuit să fie o consultare măcar cu liderii de grup, ori noi am primit proiectul de buget la mapă, fel ca toți consilierii județeni, fără niciun fel de discuții. Mi se părea normal să existe măcar o rundă de consultări cu liderii grupurilor politice din CJ”, a spus Bogdan Dăscălescu (ALDE), vicepreședintele CJ.
La rândul său, liderul grupului politic PNL din cadrul CJ, Viorel Iliuță, a precizat că acesta a fost rezultatul modului în care a fost construit proiectul de buget. „În proiectul de buget pe 2021 ne-am așteptat ca sumele prinse în dreptul capitolului Sănătate, respectiv Spitalul Județean, să fie mai consistente. Pe secțiunea de funcționare, de exemplu, sumele reprezintă doar 22 la sută în raport cu bugetul pe anul trecut, iar pe secțiunea de dezvoltare 32 la sută. Chiar dacă bugetul pe 2021 este un buget mai sărac, cum spune doamna președinte, deși nu este chiar așa, ne așteptam ca în situația pandemică a anului 2021 să fi tratat mai consistent acest capitol. În al doilea rând, am făcut niște amendamente în cursul anului trecut în care am primit răspuns că investițiile în Școala profesională specială Sf. Stelian se vor materializa anul acesta. Din păcate, nu am văzut prins în bugetul acesta. Avem doar o promisiune că se vor regăsi într-un buget la Compania Națională de Investiții. Acolo sunt multe proiecte, durata de așteptare este mare, iar nevoile pe care le are această școală sunt foarte , foarte mari. Acei copii trăiesc în niște condiții care nu sunt în regulă pentru secolul XXI, în municipiul Botoșani”, a explicat Viorel Iliuță. Pe lângă aceste argumente, au fost și voci care au solicitat repararea unei nedreptăți de anul trecut, cum ar fi cea a neacordării unor premii pentru profesorii care au avut elevi olimpici, deși legea era destul de clară și impune oferirea unor recompense și acestora, nu doar elevilor.
De partea cealaltă, Doina Federovici, președintele CJ Botoșani, a opinat că la mijloc ar fi fost de fapt „un joc politic cu miză zero”, întrucât proiectul de buget s-a aflat în transparență publică timp de 45 de zile, fiind afișat și la sediul Consiliului Județean, iar în ședința pe comisii din cursul zilei de marți, 20 aprilie a.c. nu a avut nimeni de obiectat, proiectul primind avizul din partea tuturor comisiilor. În plus, a invocat Doina Federovici, prin luările de cuvânt consilierii județeni din taberele adverse nu au indicat în mod clar care ar fi nemulțumirile și motivele pentru care s-a ajuns la acest vot, existând suspiciunea că votul s-ar fi derulat pe baza indicațiilor primite de la liderii județeni ai organizațiilor politice.
„Am convocat pentru mâine, la ora 10, o ședință de îndată pentru aprobarea proiectului de buget al județului. Sper ca noaptea să fie un sfetnic bun și consilierii din cele trei partide să realizeze că avem nevoie de acest buget pentru a nu pune în pericol toate investițiile, în special Drumul Strategic, a căror contracte de execuție a lucrărilor se vor semna vineri. Să conștientizeze că mâine este ultima zi în care se mai poate vota bugetul fără a bloca activitatea județului, inclusiv a 19 instituții subordonate. De asemenea, să conștientizeze că printr-o abținere sau un vot împotrivă nu-i dau șah Doinei Federovici, nu dau șah PSD-ului, ci botoșănenilor, întregului județ, chiar și celor care i-au votat și care așteaptă de la noi toți, consilierii județeni, maturitate și aplecare asupra proiectelor de dezvoltare. Sper ca această perioadă premergătoare Sărbătorilor Pascale să le lumineze gândurile și să nu pună orgoliile politice sau personale mai presus de interesul public. Oamenii așteaptă să facem administrație, iar de politică să ne ocupăm înainte de alegeri. Prioritatea zero pentru toți ar trebui să fie dezvoltarea județului Botoșani”, a precizat Doina Federovici, președintele CJ.
Totuși, Viorel Iliuță, liderul grupului PNL, a lăsat de înțeles că bugetul nu va fi votat oricum. „Ne așteptăm ca în urma obiecțiunilor de astăzi să apară o serie de modificări în proiectul de buget și, dacă aceste modificări sunt convenabile, sigur vom vota. În general, noi am votat toate proiectele de investiții”, a adăugat Viorel Iliuță.
Surpriza care a avut loc astăzi în cadrul ședinței CJ este cu atât mai mare cu cât PSD și implicit reprezentanții acestei formațiuni politice din executiv, respectiv președintele Doina Federovici și vicepreședintele Dorin Birta, au fost abandonați de foștii aliați politici cu ajutorul cărora au reușit să impună, luna trecută, bugetul pentru drumurile județene și comunale, dar și noii reprezentanții ai CJ în Consiliul de Administrație de la Nova Apaserv.