Astăzi, 20 aprilie, primarul Cosmin Andrei, părintele protopop Petru Fercal şi preotul paroh Dumitru Mateciuc s-au întâlnit cu proiectanţii şi reprezentanţii firmei care execută lucrările de reabilitare a Bisericii „Sfântul Gheorghe”. La biserică au ajuns şi funcţionarii din primărie care coordonează acest proiect de repunere în valoare a bisericii, ctitorie a Doamnei Elena Rareş, în anul 1551.
„La partea de infrastructură s-au realizat toate consolidările pentru fundaţii. S-au decapat toate tencuielile care erau realizate, s-a făcut injectarea în masă şi acum lucrăm la realizarea tiranţilor (element de construcție confecționat din cabluri, lanțuri, bare de oțel sau din beton armat, care are rolul de a prelua forțe de întindere – n.r.). Practic, se dau nişte găuri la partea superioară a bisericii prin interiorul peretelui şi se ancorează partea superioară cu partea inferioară pentru o mai bună comportare în timp. Sunt 79 de tiranţi. Concomitent cu realizarea lucrărilor de structură, realizarea lucrărilor de arhitectură, vom începe tencuielile interioare şi exterioare, reabilitarea componentelor artistice”, a explicat inginerul Cezar Bobescu.
Acesta a adăugat că a colaborat bine cu toţi cei implicaţi în proiect. „Nu au fost probleme cu decontările. E un proiect reuşit şi sper să-l ducem la capăt cu bine. Noi avem contract pe doi ani. Am început lucrările anul trecut pe 10 august şi sper să le finalizăm anul acesta, în septembrie – octombrie, să scurtăm timpul la jumătate”, a mai spus Cezar Bobescu.
„Ne dorim să fie grădina Maicii Domnului în jurul bisericii”
Constantin Firtea a reamintit că ultima mare intervenţie s-a făcut asupra bisericii în anul 1912, când Nicolae Iorga era ministrul Cultelor. Potrivit acestuia, va fi refăcută şi masa din Sfântul Altar, dar şi acoperişul, care va avea învelitoare ceramică, aşa cum a fost. „Biserica a avut în secolul XVII – XVIII un diaconicon (nişă situată pe peretele de sud al Altarului, unde se păstrau veşmintele liturgice – n.r.), o să-l marcăm pe trotuar, să vadă lumea. Şi turnul clopotniţă, care a fost până la 1912, chiar la intrarea de Nord, s-au găsit fundaţii, îl vom marca în pardoseală cu alt tip de finisaj, ca lumea să înţeleagă ce modificări şi ce istorie a avut această frumoasă biserică. Vom avea parcaj cu cinci locuri cu pavele înierbate, iluminat, alei, parc. I-am spus şi lui ÎPS Teofan, ne dorim să fie grădina Maicii Domnului în jurul bisericii. Este supremul, mai mult decât grădina Maicii Domnului nu există ca frumuseţe de parc”, a spus Constantin Firtea.
Primarul municipiului a explicat că municipalitatea avea această obligaţie morală de a reabilita Biserica <Sfântul Gheorghe>. „Cu ajutorul părintelui care este aici şi al tuturor celor implicaţi, iar cu promisiunea constructorului, anul viitor va fi gata acest edificiu şi îl vom putea păstra pentru 500 de ani”, a spus primarul. Edilul a anunţat că stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la 50%, lucrări efectuate. „Nu au fost probleme cu decontările. Apreciez şi determinarea constructorului pentru acest edificiu. Are rezultate foarte bune, îmi doresc să aibă şi pentru altele şi cu ajutorul lui Dumnezeu să ne vedem la sfinţirea acestui lăcaş de cult”, a concluzionat Cosmin Andrei.
„Biserica va rezista până la a doua venire”
La rândul său, preotul Dumitru Mateciuc, a apreciat modul în care se derulează lucrările, fiind convins că „biserica va rezista până la a doua venire, oricât de îndepărtată ar fi”.
„Avem în spate o istorie. Tinerii noştri să cunoască trecutul românilor, dragostea faţă de Dumnezeu, faţă de ţară, să le insuflăm şi noi duhul acesta de dragoste pentru cultură, pentru duhovnicie, plus pentru iubire între oameni. Să fie frumos, comuniune între noi şi întrajutorare şi în orice împrejurare să fim ocrotiţi de Dumnezeu, dar şi de dragostea şi de respectul dintre noi”, a afirmat părintele protopop Petru Fercal.