miercuri, mai 7, 2025
AcasăLocal BTExpoziţie de icoane pe sticlă, la Memorialul Ipotești

Expoziţie de icoane pe sticlă, la Memorialul Ipotești

În perioada aprilie – mai, în Sala “Horia Bernea” de la Memorialul Ipoteşti va găzdui expoziţia “Icoane pe sticlă“. Icoanele fac parte din colecţia de artă a Memorialului Ipoteşti.

Icoanele din expoziție surprind episoade biblice specifice acestei perioade: Sfântul Gheorghe, Intrarea în Ierusalim, Răstignirea, Punerea în mormânt, propunând un periplu în imagini prin învățătura creștină și oferind prilejul de a fi mai aproape de realitatea lumii spirituale.

Imaginarul religios monoteist, cel creștin în special, a recurs la o venerație cultuală a Sfintelor Scripturi, dezvoltând totodată un vast program de reprezentări vizuale ceea ce a condus la triumful picturii, religioase, mai întâi, apoi, profane”, explică, în studiul său „Imaginarul”, Jean-Jacques Wunenburger modul în care imaginarul lingvistic și cel vizual se îmbină în culturile lumii.

Pictura religioasă are o tradiție lungă, dar, în toate etapele ei, ne face părtași la lumea spirituală, nevăzută. Cel care pictează, la rândul său, încărcat de har și având meșteșugul picturii, respectă o anumită tehnică, perpetuând diferitele feluri <de a zugrăvi>“, a declarat Ala Sainenco, directorul Memorialului Ipoteşti. „Iar la îmbrăcăminți pune orice vopsea voiești, cu puțin ou, și le dai proplasma subțirel; apoi le desenează, ca să lămurești cutele, și pune lamele cu aur sfărâmat. Dar întâi să dai lamele cu aur apos, și apoi să le întărești în locurile mai luminate ca și cu vopsele”, spune învățătura pictării la muscali. Dacă lucrezi „ca cretanii”, „hainele fă-le în acest chip: mai întâi dă-le proplasmele, apoi desenează-le cutele, dă-le două sau trei lame (și așa le luminează)” (Dionisei din Furna).

În tradiții diferite, folosind materiale și suporturi diverse, pictura creștină a avut drept scop apropierea omului de Dumnezeu. Amestec de culoare și spiritualitate, reflectând curățenia sufletească a celui care a pictat-o, icoana devine o fereastră spre meditaţie şi revelaţie, mărturisind despre prezenţa în timp şi în spaţiu a lui Dumnezeu“, a concluzionat Ala Sainenco.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
11.1 °
10.5 °
91 %
4.2kmh
100 %
mie
11 °
J
10 °
vin
9 °
S
13 °
D
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cam așa e și prin țară, am vrea și cu unii și cu alții, să fie bine, să nu fie rău.

EDITORIAL

Rezultatul alegerilor de duminică demonstrează fără echivoc că ne aflăm în fața unui moment istoric, dar nu din categoria celor pe care îl clamează...

EPIGRAMA ZILEI

Când vin seara târzior Și intru-n dormitor sfios Ea croșetează de zor Un ochi pe față… doi pe dos! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...