Maternitatea Botoșani s-a afiliat unui proiect al mai multor asociații care sprijină creșterea și dezvoltarea nou născuților prematur.
Voluntari independenți din Flămânzi au dorit să ajute, s-au mobilizat și au croșetat mai multe seturi de căciulițe și botoșei, dar și caracatițe de mici dimensiuni, pe care cadrele medicale le așează în incubatoare, alături de bebelușii, uneori de greutatea unei sticle cu apă. Pe cât de ciudat ar părea, conceptul nu este unul nou în țările dezvoltate. Caracatițele imită cordonul ombilical, dau siguranță copiilor, care nu se mai simt atât de singuri în incubator. Au alături un “prieten” care seamănă cu cel din burtica mamei. De multe ori bebelușii pot fi observați, în burtica mamei, cum țin strâns în mână cordonul ombilical, iar caracatițele croșetate vor să continue această senzație de siguranță și după ieșirea din pântece.
„Copiii se simt mai protejați și mai ocrotiți”
“Acesta nu este un concept deloc străin în Vestul Europei. Caracatițele le stimulează bebelușilor dezvoltarea neurosenzorială. Creează un mediu primitor, asemenea mediului intrauterin. Copiii se simt mai protejați și mai ocrotiți și cresc mai bine. Caracatițele prietenoase au ajuns la micii bebeluși și deja “au grijă” de ei. Mulțumim tuturor voluntarilor pentru zecile de ore de muncă”, a precizat medicul primar neonatolog Carmen Zaboloteanu, șeful secției Neonatologie din cadrul Maternității Botoșani.
Octopus Romania este un proiect realizat de Baby Care Sibiu Asociatia Unu si Unu Maini Unite și constă într-o echipă de voluntari care doresc să se implice efectiv în procesul de creștere al nou născuților prematuri.