Jocurile făcute în Consiliul Județean (CJ) pentru menținerea sub control politic a societății Nova Apaserv nu au limite. După ce „Monitorul de Botoșani” a dezvăluit faptul că familia Mihaelei Bâlbă, desemnată de ALDE să facă parte din Consiliul de Administrație de la operatorul de apă înregistra debite restante de mii de lei tocmai către firma pe care trebuie să o administreze, cei din conducerea CJ nu s-au sinchisit să ia niciun fel de măsuri. Astfel, președintele CJ, Doina Federovici, a considerat că atât timp cât Mihaela Bâlbă a fost susținută și promovată de ALDE în această funcție, tot reprezentanții acestei formațiuni politice ar trebui să răspundă pentru situația creată. În schimb, vicepreședintele CJ Bogdan Dăscălescu (ALDE), consideră că nu se impune retragerea sprijinului politic și revocarea din funcție a Mihaelei Bâlbă, la mijloc fiind vorba de neatenție și nu de rea voință. „Ieri seară (n.r. – joi, 15 apriliea.c.), m-a sunat și pe mine să explice că era un apartament închiriat și nu avea habar. Și nu erau 12.000 datorii, s-au tot pus paușal niște sume pentru că o perioadă nu a stat nimeni acolo. Mi-a spus că a rezolvat, că a plătit tot”, a spus Bogdan Dăscălescu, care a adăugat că, având în vedere că situația a fost remediată imediat, nu s-ar impune revocarea întrucât mandatul în Consiliul de Administrație este foarte scurt, de numai patru luni.
Cu toate acestea, pe rolul Judecătoriei Botoșani au existat în 2018 și respectiv 2019 două dosare privind încuviințarea executării silite împotriva soților Mihaela și Neculai Bâlbă pentru facturile neachitate la operatorul de apă. Cererile în instanță au venit din partea executorului judecătoresc Radu Stărică, care acționa în numele companiei Nova Apaserv, și care ceruse executarea silită pentru încasarea a nu mai puțin de 32 de facturi emise de Nova Apaserv în perioada septembrie 2016 – martie 2019 și care nu fuseseră plătite nici la vremea respectivă. Iar situația de la operatorul de apă nu pare să fie singulară. Astfel, Mihaela Bâlbă, care este director economic și administrator la societatea Moldo TNB Structuri SRL Stăuceni, a ajuns să fie executată în 2018 și 2020 și de Casa de Ajutor Reciproc (CAR) Învățământ pentru un împrumut contractat în 2015 și care nu fusese achitat conform contractului.
Scandalul a izbucnit săptămâna aceasta când s-a aflat că familia Mihaelei Bâlbă, desemnată să facă parte din Consiliul de Administrație de la Nova Apaserv, deține un apartament pe strada Primăverii, unde nu mai fusese achitat consumul de apă din 2014, datoria ajungând să depășească 11.500 de lei. Imediat ce informația a ajuns la reporterii „Monitorul”, Mihaela Bâlbă a făcut tot posibilul și a achitat restanța la operatorul de apă. „Este o informație parțial corectă. Eu nu locuiesc acolo, iar apartamentul era pe numele soțului meu. De prin 2010, apartamentul respectiv a fost închiriat. Impropriu spus închiriat întrucât acolo locuia o rudă. Din câte cunosc, situația a fost remediată, iar suma respectivă a fost achitată”, a declarat joi Mihaela Bâlbă, care nu a răspuns la apelurile reporterilor decât după ce a achitat datoria veche de șapte ani.
Informațiile cu privire la datoriile înregistrate de familia Bâlbă către Nova Apaserv au apărut la numai câteva zile după ce ALDE și Mihaela Bâlbă tocmai trimiseseră un comunicat de presă prin care anunțau demararea unor măsuri pentru salvarea operatorului de apă. Ridicolul situație era că, potrivit comunicatului, Mihaela Bâlbă solicitase secretariatului CA și întregii conduceri a Nova Apaserv S.A. Botoșani, printre altele, lista debitorilor societății la data de 31 martie și lista tuturor clienților neîncasați, cu valoarea ultimelor trei facturi și soldul, unde culmea, apărea și apartamentul de pe strada Primăverii deținut de familia ei.