duminică, aprilie 6, 2025
AcasăLocal BTDin Patrimoniul Memorialului Ipotești – file din manuscrisul lui Vasile Alecsandri, drama...

Din Patrimoniul Memorialului Ipotești – file din manuscrisul lui Vasile Alecsandri, drama „Ovidiu”  

Venirea lui Vasile Alecsandri la ședințele Junimii era anunțată din timp și atunci – își amintește Iacob Negruzzi – junimiștii erau atât de mulți de nu mai încăpeau în odaie. „Aşa, de exemplu, Alecsandri a venit să ne cetească Dumbrava-Roşie, care ne-a făcut un mare efect, şi comedia sa Boieri şi ciocoi, care însă a fost ascultată cu mai puţină mulţumire. Tot asemenea, mai târziu, el s-a anunţat la mine în Iaşi pentru a ceti Fântâna Blanduziei, arătând însă că ar dori să fie şi doamne prezente la lectură, iar la Bucureşti în casa lui Maiorescu ne-a cetit la deosebite epoci piesele sale: Despot-Vodă, Ovidiu şi altele” (I. Negruzzi, Amintiri din Junimea, 2011, p. 106-107).

Titu Maiorescu consemnează exact data citirii dramei Ovidiu:

12/24 Dec. 1884 (…)

La masă, V. Alecsandri, al-de Negruzzi, M-me Costiescu et sa soeur Natalie Ghica, Al. Balș, Zizin Cantac[uzène]. Seara încă Theod. Rosetti și doamna (in total 12). Înainte, Alecsandri ne-a citit noua sa dramă «Ovidiu». Minunată. Mici îmbunătățiri [necesare]”.

Câteva file din manuscrisul dramei “Ovidiu” se află în Fondul Documentar Ipotești 

La a doua lectură, audiența a fost mare:

Dumineca 16/28 Dec. 1884.  (…)

Aseară, de la 8 pana la 12 1/2, a citit încă odată Alecsandri «Ovidiu» al său la noi, «Junimea» cu doamne, vre-o 80 de persoane cu totul, cred. Episcopul Melchisedek, era și prințul Handjér[l]y cu fiica sa și bărbatul ei G. Philippescu, Al. Lahovary cu doamna, ministrul Sturdza cu doamna, al-de Sevescu, al-de Candiano-Popescu, al-de Petroni, al-de C. Arion, al-de Culoglu, al-de Casimir, Argetoianu, al-de Valerian-Urșanu, Me Ghica cu Natalie Costieasca, al-de Mandrea, al-de Th. Rosetti, Mite, advocat Misir, Peucescu, G. Radu, Marian, Miclescu, Vârnav, V. Brătianu, Gion, Ventura, 2 studenți; Ghioroceanu și Nisipescu, Vlahuță, A. Balș, tânărul Davila, 2 Grant, Stemil, Chibici, Jacques Negruzzi, Poppini, Caloianu, Bianu, Gaster, Lubicz, Ollănescu, Babeș, Alduleanu, Făgărășanu, Me Duca-Canta, Nanu, Hermes, Jean Cerkez și doamna, preș[edintele de tribunal] Rădoiu, Alecsandri” (T. Maiorescu, Însemnări zilnice, II (1881-1886), București, p. 278-279).

La puțin timp după lectură, pe 9 martie 1885, la Teatrul Național, a avut loc premiera spectacolului, pus în scenă de Grigore Manolescu, care a jucat şi rolul principal.

În Fondul Documentar Ipotești se păstrează câteva file din manuscrisul dramei Ovidiu de  Vasile Alecsandri.

Ala Sainenco, Memorialul Ipotești

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.7 ° C
2.7 °
0.6 °
78 %
0.9kmh
100 %
D
5 °
lun
4 °
mar
8 °
mie
6 °
J
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru cei care uită cam repede prin ce-am trecut e necesară o excursie la gară.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...