Galeriile de Artă „Ştefan Luchian” găzduiesc în perioada 10 – 29 aprilie 2021, prestigioasa expoziție FENOMENUL HĂRMAN – ARTĂ CONTEMPORANĂ – COLECȚIA VRÂNCEAN. Vernisajul a avut loc astăzi, 10 aprilie.
Înainte de vernisaj, Nicolae-Ioan Vrâncean, a declarat pentru Monitorul de Botoşani că se simte la Botoşani ca acasă. „Mi se pare că lumea e bucuroasă de venirea mea aici. Sper să fie şi mai bucuroasă, iar peste aproape o lună, când o să ridic expoziţia, să am mai mulţi prieteni, să mă simt bine. Am văzut un pic oraşul, partea veche de aici, drăguţă, elegantă, văd că se munceşte şi la o clădire, teatrul, cam de multă vreme, îmi dau seama, dar e o treabă românească. Expoziţia este undeva la o sută de lucrări, 80 de artişti plastici români, dar şi din străinătate, din SUA, Chile, Germania, Ungaria. Aceste lucrări fac parte din colecţia mea, care mai numără alte zece expoziţii ca asta. Deci am de unde alege. E o expoziţie care circulă în toată ţara. Zic eu, mă laud acum un pic, sunt un altfel de colecţionar. Nu le ţin pentru mine acasă, sau în rafturi, le duc prin ţară, Deci este o expoziţie mobilă, să se bucure tot românul de valorile care se află în expoziţie”, a spus Nicolae Ioan-Vrâncean.
„Între anotimpuri, culoarea este cea care defineşte sufletul”
Muzeograful Ana Coşereanu a spus că „vernisajul are loc într-o zi de primăvară care nu se îndură să vină şi o iarnă care pleacă greu”. „Între anotimpuri, culoarea este cea care defineşte sufletul. culoarea adusă acum, într-o expoziţie eveniment, datorată domnului Nicolae-Ioan Vrâncean, un împătimit colecţionar de artă, care şi-a pus la dispoziţia iubitorilor de frumos întâi sufletul şi apoi toate celelalte care ţin de ce înseamnă să fii colecţionar de artă, organizator de tabere, Mecena pentru artişti până la urmă şi să faci acest lucru minunat de a împărtăşi cu ceilalţi bogăţia aceasta de frumuseţe, de culoare, bogăţie care face mai mult decât toate fondurile care s-au consumat pe realizarea lucrărilor. Asta înseamnă, până la final, să fii altruist, să fii omul care iubeşte deopotrivă artişti, arta şi iubitori de artă. Eu mă consider un om fericit că am avut onoarea de a cunoaşte o asemenea întreprindere făcută de un om cu suflet şi îi mulţumesc încă o dată pentru prezenţa domniei sale în galerii, domnului Nicolae-Ioan Vrâncean”, a declarat Ana Coşereanu.
Nicolae-Ioan Vrâncean organizează anual simpozioane internaţionale
După ce a studiat galeriile de artă şi şi-a făcut o imagine asupra a ceea ce acestea promovează şi asupra seriozităţii artiştilor care au prilejul să fie pe simeze, Nicolae-Ioan Vrâncean şi-a propus să vină la Botoşani, unde a dat peste doi oameni inimoşi, muzeograful Ana Coşereanu şi pictorul Liviu Şoptelea. Colecţionarul nu a exclus posibilitatea de a reveni la Botoşani cu o altă expoziţie. „Aceste lucrări care se află aici, în galerie, fac parte din Colecţia Vrâncean, colecţia mea, care însumează undeva în jur de o mie de lucrări, deci aş putea să fac, fără să mă laud, mai multe expoziţii în acelaşi timp. Acestei colecţii i se adaugă şi o colecţie de sculptură, şi, de asemenea mozaic. Aceasta a fost de altfel şi succesiunea demersului meu în ale artei. Am început cu sculptura, după aceea am făcut mozaic şi când s-a umplut curtea de mozaic, atunci am trecut pe pictură. În fiecare organizez simpozioane internaţionale de artă, cu participarea a 30 – 35 de artişti. În felul acesta s-a creat şi colecţia şi un sistem de prietenii. Am ajuns şi la această denumire. <Fenomenul Hărman> are o istorie, ca denumire de câteva luni, însă mă bucur că nu au existat comentarii contra acestei denumiri. De ce Fenomenul Hărman, pentru că aceste simpozioane şi expoziţii le fac la Hărman, o localitate la opt kilometri de Braşov, la ieşirea spre Sfântul Gheorghe. Acolo am o locaţie generoasă, îmbunătăţită în ultima vreme şi cu o galerie de artă”, a spus Nicolae-Ioan Vrâncean.
Vernisajul a continuat cu un moment muzical oferit de Andrei Piţu, un tânăr artist botoşănean.
„Ce puţin face autoritatea locală pentru a sprijini asemenea iniţiative”
Liviu Şoptelea a apreciat că expoziţia găzduită de galerii este o ecxpoziţie eveniment. „La Botoşani, cred că dinainte de ’89, nu au mai fost atâtea mari nume ale plasticii româneşti pe simezele galeriilor. Chiar dacă pentru unii dintre dumneavoastră unii autori vă sunt necunoscuţi sau nu vă spun nimic, v-aş ruga să căutaţi şi cei pe care cât de cât de cât îi ştiţi, să vedeţi ce palmares bogat au în spatele lor, ce oameni deosebiţi sunt şi ce puţin face autoritatea locală pentru a sprijini asemenea iniţiative, drept dovadă că nu sunt prezenţi în galerii cei care ar trebui să ne sprijine într-un fel sau altul. Nu e o noutate, dar ţin să menţionez astăzi chestia asta datorită calităţii expoziţiei şi autorilor lucrărilor. Deci anunţaţi-vă cunoştinţele, prietenii, să vină în galerii pentru că în luna mai – iunie nu o să aveţi unde să vedeţi atâtea valori adunate într-un spaţiu”, a mai spus Liviu Şoptelea.