Prezent ieri la Botoşani, Zoltan Kallos, secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, a anunțat că sistemul educaţional va beneficia de finanţări în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
„Sistemul de învăţământ se pare că ar putea fi un beneficiar important al acestui program PNRR în sensul că există o campanie numită <Şcoli sigure şi şcoli sănătoase>. Mai sunt, din păcate, destul de multe unităţi de învăţământ în România unde toaletele sunt în curte şi mai sunt foarte multe şcoli în România care nu au acele autorizaţii de securitate împotriva incendiilor.
Vom încerca să remediem aceste probleme prin acest program național. Și pentru asta eu vă îndemn acum, ca la nivelul județului, și este foarte bine că este aici și domnul prefect, să vă faceți o analiză foarte serioasă și să veniți cu propuneri viabile. După cum bine știți, nu se vor putea finanța toate solicitările, dar dacă le prioritizăm și reușim să eficientizăm cheltuirea banului public, atunci copiii noștri vor beneficia de condiții mult mai bune în unitățile de învățământ”, a spus Zoltan Kallos.
„Sperăm să vină investiții serioase spre sistemul de învățământ românesc”
Potrivit oficialului, în PNRR va exista o componentă de formare a cadrelor didactice şi, în această ordine de idei, le-a recomandat directorilor să vină cu propuneri.
„Tot în cadrul PNRR se vor construi creşe. În viitorul apropiat sperăm să vină investiții serioase spre sistemul de învățământ românesc. Să-l ridicăm la acele standarde despre care toată lumea vorbește de 30 de ani”, a afirmat.
Zoltan Kallos a mai anunţat că, printr-un proiect comun al Ministerului Dezvoltării şi Ministerului Mediului, vor fi achiziționate la nivel național peste 3.000 de microbuze școlare, inclusiv microbuze electrice. „Posibilităţi vor fi, trebuie să fiţi pregătiţi, lansez acum aceste idei pentru că ştiu că directorii, colegii mei directori, sunt preocupaţi şi, cu siguranţă, vor veni foarte multe propuneri şi foarte multe proiecte şi de la nivelul judeţului Botoşani”, a concluzionat Zoltan Kallos.
Gabriel Hârtie, inspector şcolar general, a precizat că se va face o analiză în ceea ce privește formarea profesorilor.
„Vom face o analiză şi deja ne vom gândi la o prioritizare în ceea ce privește formarea colegilor noștri. Vizavi de investiţiile în infrastructura școlară, cred că și domnii primari ar trebui să aibă la cunoștință aceste aspecte, pentru că, conform legislației în vigoare, clădirile, terenurile cu destinație în învățământ sunt administrate de autoritățile publice locale. Practic ei sunt proprietarii și practic ei pot depune astfel de proiecte și cereri de finanțare”, a spus inspectorul şcolar general.