Planul social democraţilor de a numi administratori provizorii la societatea Eltrans a eşuat. La această situaţie au contribuit social democratul Marian Murariu, dar şi viceprimarul Liviu Toma, care nu au participat la şedinţă. Marian Murariu a transmis că se află la înmormântarea unei rude. Se pare, însă, că fostul viceprimar nu s-a împăcat cu ideea că nu a mai beneficiat de încrederea colegilor de partid pentru un nou mandat de viceprimar. Nu au dat curs convocării social democraţilor nici cei nouă consilieri liberali. Cu cei doi consilieri USR – PLUS, prezenţi în sală, social democraţii aveau asigurate 12 voturi pentru a-şi impune administratorii provizorii.
Primarul Cosmin Andrei nu a participat la şedinţă deoarece participă în această săptămână la un curs vizând situaţiile de urgenţă, organizat la Bacău.
Marcel Gheorghiţă a cerut ca administratorii propuşi să fie prezentaţi
Marcel Gheorghiţă, consilier USR-PLUS, a fost cel care a solicitat să fie prezentaţi administratorii propuşi, „să ştim dacă această persoană există, dacă nu e stewardesă, casieră, cum au mai fost alte cazuri”. Viceprimarul Bogdan Buhăianu a fost cel care i-a propus ca administratori provizorii, respectiv Simion Drelciuc, fost director al Urban Serv, Vasile Ciocan, inginer RAR, Paula Berenţan, jurist, Cătălin Pădurariu, economist, manager servicii suport la o firmă privată şi Ana Florea, economist. Se pare că trei propuneri au fost făcute de PSD şi două de către consilierii USR – PLUS.
Totodată, viceprimarul a explicat că au fost mai multe probleme în cazul organizării concursului pentru desemnarea administratorilor Eltrans. Acesta a declarat că există obligativitatea răspunsului la o scrisoare de aşteptări pe care o trimite autoritatea publică, însă hotărârea de CL prin care această scrisoare de aşteptări a fost trimisă Eltrans a fost dată la două zile după ce programul de organizare a concursului începuse deja.
„La concurs, împreună cu expertul independent, a participat şi juristul unităţii, ceea ce contravine Ordonanţei 109. În continuare, noi, ca şi consilieri locali, am considerat că viziunea pe care cei care au participat la concurs au prezentat-o prin scrisorile de intenţie nu corespunde viziunii actuale a administraţii publice privind mobilitatea transportului rutier, privind modul de organizare a parcărilor dotate cu parcometre. Din acest motiv, niciunul dintre cei cinci membri propuşi de către expert nu a fost ales, ajungându-se astăzi, în această în care Eltrans nu are Consiliu de Administraţie”, a spus Bogdan Buhăianu.
Edilul a adăugat că urmează să fie votat bugetul local, iar bugetul societăţii Eltrans nu poate fi aprobat fără Consiliu de Administraţie. Viceprimarul a anunţat că administratorii provizorii vor organiza concursul într-o perioadă de patru luni, pentru a fi desemnaţi administratorii cu mandat de patru ani.
Calcule date peste cap
Calculele social democraţilor au fost date peste cap de rezultatul votului. Astfel, 11 consilieri au votat „pentru”, în timp ce unul şi-a anulat votul.
„Propunerea făcută a picat, asta înseamnă că și proiectul a picat, nu mai putem reveni asupra lui. Vă mulțumesc tuturor, declar ședința închisă”, a declarat Gabriel Tanasă, președintele de ședință.
O altă şedinţă va avea loc mâine
Următoarea ședință de CL va avea loc mâine, 7 aprilie, începând cu ora 10:00, aceasta fiind convocată de consilierii PNL. Aceştia vor să fie respectat rezultatul concursului organizat de expertul independent şi să fie numiţi administratori Carmen Achiţei, Victor Ivănescu, Cristian Hriţcu, Serghi Cracană şi Adrian Poclid.
„Noi vrem Consiliu de Administraţie„, a declarat după şedinţă Victor Ivănescu, directorul Eltrans. Oficialul a recunoscut că este o situaţie fără precedent. Societatea Eltrans nu are Consiliu de Administraţie din octombrie 2020.