Raluca Curelariu, consilier municipal USR – PLUS, i-a cerut primarului Cosmin Andrei să iniţieze un proiect de hotărâre vizând stabilirea reprezentanţilor în Consiliul de Administraţie al Zonei Metropolitane Botoşani.
„Din cei 37 de membri ai CA, 20 sunt reprezentanţi ai Consiliului Local. În acest moment, Zona Metropolitană nu are CA funcţional pentru că mare parte din consilierii ce erau înainte în CA nu mai sunt consilieri locali şi e nevoie să restabilim conducerea la nivelul Zonei Metropolitane”, a declarat Raluca Curelariu. Aceasta a adăugat că există şi un Colegiu Director din care fac parte primarii Unităţilor Administrativ Teritoriale membre ale Zonei Metropolitane, însă trebuie constituit şi CA-ul, apreciind că, „în momentul acesta avem o entitate fără conducere validă”.
„E nevoie să facem ordine în toate lucrurile astea”
Potrivit alesului local, primarul Cosmin Andrei trebuie validat în funcţia de preşedinte al Zonei Metropolitane. „Conform statutului, primarul municipiului Botoşani este preşedintele Zonei Metropolitane. Domnul Flutur nu mai este primar, drept pentru care nu mai este preşedinte al Zonei Metropolitane. E nevoie să facem ordine în toate lucrurile astea, aşa cum am făcut peste tot. Este ca şi cum nu am fi numit membri în CA-urile şcolilor. Zona Metropolitană are nevoie de o conducere, de un CA, care să dea o direcţie productivă a acestei găuri negre a bugetului local”, a concluzionat Raluca Curelariu.
Primarul Cosmin Andrei a anunţat că vor fi desemnaţi aleşii locali în CA-ul Zonei Metropolitane la finele acestei luni.
„Zona Metropolitană nu a fost niciodată o gaură neagră”
La rândul său, Florin Egner, directorul Zonei Metropolitane, a afirmat că deliberativul local are suficient timp la dispoziţie pentru desemnarea consilierilor în CA, prima şedinţă a CA-ului în noua formulă urmând să aibă loc în luna mai. Mai mult, nu este necesară o validare a lui Cosmin Andrei deoarece, potrivit statutului Zonei Metropolitane, primarul municipiului este preşedintele acestei structuri asociative.
Florin Egner a explicat că „Zona Metropolitană nu a fost niciodată o gaură neagră”, dovadă fiind economiile de sute de mii de lei obţinute prin achiziţia de energie electrică şi gaze naturale prin Bursa Română de Mărfuri.
„Am făcut Strategia Zonei Metropolitane pentru care se angajase CL-ul să dea 100.000 de lei. Noi am făcut-o gratuit. Am făcut Studiul de Fezabilitatea pentru Şoseaua de centură a municipiului Botoşani prin Curteşti, cu o contribuţie mai mică din partea Consiliului Local de vreo 200.000 de lei, restul de 600.000 de lei fiind plătit din sumele încasate din cotizaţii, bani pe care trebuia să-i folosim pentru funcţionare. Noi am făcut un proiect pentru Botoşani şi Curteşti în legătură cu reţeaua de canalizare”, a explicat Florin Egner. Oficialul a dat asigurări că poate oricând oferi aleşilor locali informaţii privind activitatea Zonei Metropolitane, acestea regăsindu-se şi pe site-ul structurii asociative.
„Nu vrem să facem nici un fel de polemică. Pentru prima dată, în exerciţiul financiar 2021 – 2017, zonele metropolitane din România vor putea să atragă finanţări europene. Abia de acum Zona Metropolitană începe să fie foarte importantă pentru dezvoltarea locală pentru că va deveni instrument de finanţare europeană”, a concluzionat Florin Egner.