marți, mai 6, 2025
AcasăLocal BTParticipare botoşăneană la un eveniment privind politica urbană a României

Participare botoşăneană la un eveniment privind politica urbană a României

Radu Căjvăneanu, coordonatorul Centrului Europe Direct Botoșani, a participat pe 29 martie la evenimentul online “Politica urbană a României ghidul tău pentru orașe sustenabile”, organizat de echipa “Politica urbană a României”, în cadrul unui proiect european cofinanțat prin Fondul social european, Programul capacitate administrativă.

Au participat reprezentanți ai Guvernului României, Băncii Mondiale, cadre universitare, lideri ai societății civile din Euro-regiunea nord-est.

În cadrul evenimentului, după sesiunea de deschidere, a fost prezentată politica urbană a României și a avut loc o discuție moderată <Cine face orașul puternic>, despre implicarea societății civile în dezvoltarea orașelor. Cu această ocazie au fost prezentate și completate o serie de chestionare care au alcătuit un tablou divers și bine conturat al imaginii societății civile despre evoluția zonei urbane din care provine”, a declarat Radu Căjvăneanu, coordonatorul Centrului Europe Direct.

În cadrul întâlnirii, Radu Căjvăneanu a transmis o serie de propuneri organizatorilor, respectiv continuarea practicilor întâlnirilor online și după epuizarea proiectului prin parteneriat între organele administrației centrale, locale și societatea civilă; susținerea prin toate mijloacele a demersului unei bune părți a societății civile din Moldova românească pentru demararea unor proiecte care să reducă decalajul între Euro regiunea nord-est (în principal județele Vaslui și Botoșani) și celelalte zone din țară. „Este, vorba în primul rând, de realizarea unor coridoare de transport fiabile. Fără autostrăzi, regiunea Moldovei românești va fi condamnată la sărăcie.  Marea majoritate a cetățenilor din euro-regiune consideră ca fiind imperios necesară deschiderea reală și legătura atât cu sudul cât și cu vestul țării”, a explicat Radu Căjvăneanu.

Propuneri pentru realizarea unui dialog eficient cu cetăţenii

Totodată, el a propus realizarea la nivel național și respectiv regional a unui concurs intitulat “Orașe în dialog“. În cadrul concursului vor putea fi stabilite criterii pe baza cărora să se facă o departajare a localităților de diverse categorii în privința existenței și eficienței unui dialog real cu cetățenii. Coordonatorul Europe Direct a arătat că practicarea unor metode de consultare publică și participare deliberativă se poate realiza prin dezbateri publice, grupuri de lucru comune, ateliere de lucru și conferințe, sesiuni de brainstorming (tehnică de stimulare a creativităţii individuale prin organizarea de discuţii libere pe o temă dată – n.r.), forumuri deliberative. La acestea se adaugă metode moderne, eficiente și transparente de comunicare cu cetățenii: pagini web funcționale, informare directă a organizațiilor și grupurilor de interes ale cetățenilor, colaborare cu media, transmiterea ședințelor oficiale pe internet, publicații electronice tipărite, centre de informare pentru cetățeni, spații de afișaj în instituții.

Radu Căjvăneanu a mai propus ca la nivel inter-instituțional (administrații + ONG) să existe chei de control prin care să fie verificat modul în care dialogul cu cetățenii este unul real și nu formal. Spre exemplu: numărul de proiecte propuse de organizațiile societății civile, proporția și valoarea acestora, realizarea efectivă, opinii ale beneficiarilor că proiectele au fost realizate nu doar de dragul de a se cheltui niște bani și au îndeplinit criteriile de performanță și nevoile cetățenilor.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
14.4 ° C
14.4 °
12.8 °
89 %
1.9kmh
99 %
mar
14 °
mie
13 °
J
12 °
vin
11 °
S
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În sfârșit s-au făcut secții de votare pentru cei care nu mai sunt printre noi, dar încă sunt în registrul electoral.

EDITORIAL

Când justiția începe să miroasă a tocmeală, ceva e profund stricat în sistemul care ar trebui să fie stâlpul dreptății într-o societate. Ultimul caz...

EPIGRAMA ZILEI

E ziua-n care Nu scot mașina din parcare Pentru că un neterminat De vreo trei ore m-a blocat...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...