vineri, aprilie 4, 2025
AcasăLocal BTIncendiu într-un bloc din Darabani (video)

Incendiu într-un bloc din Darabani (video)

Luni seară, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, au fost solicitați să intervină după ce funinginea din coșul de fum amplasat pe un perete exterior al unui bloc din oraș a luat foc. Locatarii  erau îngrijorați că flăcările pot ajunge la acoperiș, întrucât coșul de fum nu depășea înălțimea acestuia.

Ajunși la fața locului, salvatorii au constatat că a ars funinginea din coșul de fum. Nu s-a impus evacuarea locatarilor.

Măsuri pentru prevenirea incendiilor 

Incidentul care a avut loc la Darabani vine în contextul în care, în urmă cu câteva zile, alte trei familii din judeţ au fost la un pas de a rămâne fără acoperiş deasupra capului, pentru că nu şi-au curăţat coşul de funingine.

Coșurile de fum defecte, neprotejate sau necurățate se află printre cele mai frecvente cauze care generează incendii la Botoșani, în sezonul rece și nu numai. Cele mai multe evenimente ar putea fi prevenite dacă s-ar respecta o serie de reguli şi măsuri de prevenire și stingere a incendiilor.

De aceea este bine de știut că sobele folosite pentru încălzit pe timp de iarnă și cele folosite pentru preparatul hranei, trebuie să aibă coșuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundație proprie. La trecerea prin planşeele executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereții coșului de evacuare trebuie să aibă grosimea de minim 25 cm. Pe porțiunea din spațiul podului, coșurile vor fi tencuite și văruite. Sobele metalice (fără acumulare de căldură) trebuie să fie amplasate pe un postament izolator din cărămidă.

Atât sobele metalice, cât și burlanele vor fi amplasate la distanță de cel puțin 1 m față de pereţii construiți din lemn, uși și alte elemente care se pot aprinde cu uşurință. Burlanele sobelor metalice folosite pentru încălzire nu vor fi scoase prin planşee și acoperișuri combustibile, ci vor fi racordate în mod obligatoriu la coșuri din zidărie de cărămidă. Coșurile, indiferent de construcția lor, se vor curăța de zgură o dată la cel mult două luni de funcționare.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
6.1 °
95 %
2.8kmh
91 %
vin
18 °
S
18 °
D
5 °
lun
5 °
mar
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

N-au mai rămas prea multe zile până când vom fi chemați (din nou) la urne. S-a mai întâmplat în noiembrie, dar nu s-a pus...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...