În luna martie a fiecărui an, Colegiul Național al Asistenților Sociali din România (CNASR) sărbătorește ”Zilele Asistenţei Sociale”, oferind oportunitatea asistenţiilor sociali de a-şi celebra profesia şi de a reafirma munca pe care o desfăşoară zi de zi în comunitate.
În ciuda pandemiei care a pus stăpânire pe întreaga Planetă, filiala de la Botoşani a CNASR a organizat un eveniment cu totul deosebit la Ipoteşti, la care au luat parte asistenţi sociali, reprezentanţi ai DGASPC, dar şi din partea Memorialului Ipoteşti.
Tema anului 2021 se desfășoară sub egida „EU SUNT PENTRU CĂ NOI SUNTEM! – Consolidarea solidarității sociale și a conectării globale şi este stabilită la nivel mondial de către Federația Internațională a Asistenților Sociali.
Aceasta este prima temă a Agendei Globale 2020-2030 pentru asistență socială și dezvoltare socială – iar în luna martie, asistenții sociali din întreaga lume se unesc pentru a promova un mesaj comun. „Când trăim într-o perioadă care ne afectează atât de mult, pe plan personal şi profesional, este cu atât mai de apreciat faptul că ați dorit să fiți prezenți fizic. Ubuntu, acest cuvânt care provine din terminologia africană, este o ideologie ce poate fi definită pe scurt drept credința într-o legatură universală ce unește întreaga omenire. Ubuntu, eu sunt pentru că noi suntem. Este un concept ce rezonează cu filosofia asistenţei sociale. Acum, mai mult ca nicicând, este nevoie de o solidaritate globală”, a spus Daniel Hliban (foto dreapta), preşedintele filialei CNASR Botoşani.
La Botoşani manifestările, care au ajuns la cea de-a XIII-a ediţie, au fost organizate în totalitate prin eforturile structurii teritoriale a CNASR. Acestea au avut loc vineri, 26 martie, începând cu ora 11.30, când a avut loc un atelier de lucru la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii ”Mihai Eminescu”, în care asistenţii sociali au vorbit liber şi au încercat să exprime sentimentele trăite în anul care a trecut, dar şi mulţumirea de a fi o echipă tot mai puternică la nivelul judeţului. „Le mulţumesc tuturor colegilor mei, pentru că suntem azi împreună şi că suntem tot mai mulţi şi mai uniţi. Sunt foarte încântată de a fi aici şi vreau să vă transmit tuturor mulţumirea mea, fiindcă eu sunt pentru că noi suntem. Am ajuns aici datorită colegilor care m-au sprijinit şi vreau să cred că şi eu pot fi acum un sprijin pentru colegii mai tineri”, a spus Raluca Sorlescu (foto), asistent social principal în cadrul UPU-SMURD.
La eveniment au luat parte și reprezentanții conducerii DGASPC Botoșani, care sprijină şi reprezintă asistenţa socială la nivelul judeţului. „Eu nu sunt asistent social de profesie, dar mă consider a fi unul, prin adopţie. Pentru că am învăţat să gândesc şi cu inima, şi cu sufletul, nu numai cu mintea, în acest sistem. Şi de asta mă consider adoptat de dumneavoastră şi vă mulţumesc pentru asta”, a spus Alexandru Colbu, directorul adjunct al DGASPC Botoşani.
Deschiderea întâlnirii a fost dată de un moment artistic oferit de Raluca Ursu (foto), a cărei voce i-a încântat pe toţi cei prezenţi în sală cu două melodii emoţionante.
Cea de-a doua parte a evenimentului a avut loc la Lacul cu Nuferi din comuna Mihai Eminescu.
Asistenţii sociali au un rol fundamental în sănătatea fiecărei societăţi
Campania ZAS a fost instituită pentru a creşte gradul de conştientizare a nevoii de investiţie în servicii sociale de calitate, pentru că astfel pot fi susţinute schimbări sustenabile în vieţile oamenilor.
Asistenţii sociali au un rol fundamental în sănătatea fiecărei societăţi, ei construiesc relaţii profesionale cu persoanele care au nevoie de suport.