spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTDin Patrimoniul Memorialului Ipotești – manuscrisul lui I. Negruzzi: Prelecțiunile populare pentru...

Din Patrimoniul Memorialului Ipotești – manuscrisul lui I. Negruzzi: Prelecțiunile populare pentru 1879-1880

Prelecțiunile populare ale Societății Junimea, ținute inițial în sala Băncii, iar mai târziu în sală Universității din Iași, au fost inițiate în anul 1863 de Titu Maiorescu, care „de abia ajunsu in Iassi a inceputu (…) unu șiru de discursuri filosofice populare asupra educațiunei” („Convorbiri literare”, 1867, nr. 1, p. 12). „Cu aceste prelegeri ale d-lui Maiorescu din 1863, societatea Junimea este quasi formată”, scria G. Panu (G. Panu, Amintiri de la Junimea din Iași, p. 6).

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Iacob Negruzzi își amintea, nesigur, că „prelecţiunile Societăţii Junimea au ţinut peste tot 18 ani”. În mod cert însă, ele „ajunsese într-o vreme a fi considerate ca o necesitate pentru oarecare parte a publicului ieşean” (I. Negruzzi, Amintiri din Junimea, București, 2011, p. 211).

Despre alegerea temelor, I. Negruzzi își amintea: „Când discutam în Junimea tema prelecţiunilor fiecărui an, mai întâi ne întrebam totdeauna dacă aceste aduc vreun folos publicului şi ajungeam regulat la concluzia că nu aduc nici un folos; cu toate acestea tot ne hotăram să ţinem conferinţele noastre. După aceea discutam iarăși dacă e bine să menţinem programa unitară şi, după lungi discuţii, faţă cu greutăţile ce se prezentau şi având în vedere că publicul tot nu poate urmări firul comun, ne ziceam că e mai bine să-şi aleagă fiecare materia după voie, şi la urmă sfârşeam totuşi prin a găsi o programă comună – aşa de puternică era direcţia dată o dată Societăţii noastre literare. Câte idei nu se puneau înainte când era vorba de stabilirea programei! Unul voia o materie literară, altul filosofică, altul istorică…, iar altul da idee să ne apucăm de materii aşa-zise mai practice, de exemplu, de economie politică. Pogor, care cetise mult despre Indii, propunea în fiecare an să intitulăm programa noastră India în şapte prelecţiuni, şi regulat propunerea lui era respinsă” (p.  210).  Totuși și această propunere a lui V. Pogor a fost luată în calcul, deși niciodată n-a fost pusă în practică: într-un manuscris al lui I. Negruzzi cu Prelecțiunile populare pentru 1879-1880, păstrat în Fondul Documentar Ipotești, sunt trecute și preferințele legate de India.

Atât I. Negruzzi, în Amintiri din Junimea, cât și G. Panu, în Amintiri de la Junimea din Iași rememorează Prelecțiunile Junimii. Totuși, sursa informativă cea mai sigură despre Prelecțiuni sunt „Convorbirile literare”. În primul număr al revistei, din 1 martie 1867, este prezentat un rezumat al acestora pentru anii 1863-1866. Ulterior, în numărul din februarie, de obicei, este anunțată tematica pentru anul în curs. Grație revistei, putem reconstitui tematica prelecțiunilor și afla numele vorbitorilor.

Eminescu a debutat la Prelecţiuni cu prelegerea „Germanii”

Eminescu a debutat la Prelecțiuni cu „succes” – considera I. Negruzzi (care confundă însă tema și anul) – cu prelegerea Germanii, pe 6 aprilie 1875, în cadrul temei generale Influențe consecutive asupra poporului Român (la care erau afiliați și A.D. Xenopol (Privire teoretică),  P. Verussi (Bizantinii), G. Panu (Slavonii), A. Lambrior (Turcii), St. Vărgolici (Polonii),  V. Pogor (Fanarioții), A.D. Xenopol (Austriacii), I.C. Negruzzi (Francezii)).

Mai rezervat, G. Panu, care, deși nu asistase, scrie că i „s’a spus că a fost deplorabilă. Eminescu nu putea vorbi în public, pe urmă forma lui era totdeauna foarte grea, iar fraza încărcată de tot felul de propozițiuni incidentale și de digresiuni. Fondul foarte serios, însă de multe ori impenetrabil. Mi se pare că de atunci n’a mai ținut nici o conferință; dealtmintrelea trăind într’o lume aparte, lumea capului lui, Eminescu era  indiferent, ba chiar disprețuia toate aceste manifestațiuni, pe care le găsea ridicole” (G. Panu, p. 134).

Totuși, Eminescu a mai ținut o prelecțiune: Austriacii, pe 14 martie 1876, în același cadru generic Înrîuriri asupra poporului Român. În acel an conferențiaseră: A.D. Xenopol, Privire teoretică; P. Verussi, Bizantinii; Vasile Burlă, Slavonii; St. Vergolici Fanarioții; Vasile Pogor, Francejii; Iacob Negruzzi, Conclusiune.

Ala Sainenco, Memorialul Ipotești

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare puternică
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
91 %
2.1kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...