Fostul consilier local din comuna Păltiniș, Ady Ioan Mircu, a reușit să învingă atât PNL, cât și Instituția Prefectului, în urma unor procese deschise în instanță. Întreg scandalul a izbucnit la începutul lunii iunie 2020, când fostul consilier local a fost exclus din Partidul Național Liberal (PNL) pe motiv că ar fi făcut campanie altei formațiuni politice, în speță ALDE, alianță din partea cărei ar fi candidat la Consiliul Local chiar soția acestuia, Monica Maricia Mircu.
Convocat prin sms la ședința Biroului Politic Local PNL Păltiniș în data de 2 iunie 2020, în aceeași zi, cu aproximativ două ore înainte ca aceasta să aibă loc, Ady Ioan Mircu a anunțat că nu poate ajunge la timp fiind în București și a solicitat ca ședința să se țină a doua zi, dar nu a primit nici un răspuns. Ședința a avut loc în lipsa lui, iar Mircu a fost exclus din partid, măsura confirmată printr-o decizie a Biroului Permanent Județean PNL Botoșani. Prin urmare, consilierul local Mircu risca să rămână fără mandat, lucru care s-a și întâmplat întrucât PNL a comunicat imediat decizia Instituției Prefectului, iar în 11 iunie 2020 prefectul Dan Nechifor a emis un ordin privind încetarea mandatului acestuia.
Excludere contestată în instanţă
Doar că Ady Ioan Mircu nu a renunțat la bătălie și a contestat în instanță mai întâi exluderea din PNL, iar mai apoi ordinul prefectului. În urma unui proces derulat la Tribunalul Botoșani, fostul consilier local a reușit să obțină, pe 13 noiembrie 2020, anularea dispozițiilor PNL prin care era radiat din partid și asta pentru că, atunci când au pus în balanță statutul partidului, magistrații au constatat că cei din organizația PNL nu i-au acordat dreptul la apărare.
În paralel, Ady Ioan Mircu a contestat la Tribunal și ordinul prefectului, tot în contenciosul administrativ, arătând în fața judecătorilor că actul a fost emis fără ca instituția să verifice dacă excluderea din partid a fost contestată. Asta în condițiile în care Codul administrativ stipulează că prefectul poate emite ordinul de constatare a încetării mandatului numai după comunicarea hotărârii forului decident din partidul politic respectiv și a expirării termenului de 30 de zile de formulare a contestației.
Odin omis de prefect fără să se aștepte expirarea termenului de contestare
Cum ordinul a fost emis pe 11 iunie, fără să se aștepte expirarea termenului de contestare, care s-ar fi împlinit pe 2 iulie, instanța i-a admis acțiunea lui Ady Ioan Mircu și a anulat ordinul emis de prefect.
Sentința definitivă a fost pronunțată marți, pe 23 martie a.c., de către Curtea de Apel Suceava. Cu toate că a obținut anularea dispozițiilor prin care era scos din politică, Ady Ioan Mircu nu a mai reușit să acceadă în Consiliul Local Păltiniș, la alegerile locale din septembrie 2020. În schimb, soția lui, care a candidat din partea ALDE, a reușit să acceadă în deliberativul local.
Motivul scandalului este neclar
Care a fost scopul acestor bătălii la baionetă, este greu de spus. Cert este că încă de la început Ady Ioan Mircu a negat că ar fi făcut campanie ALDE și că excluderea ar fi un fel de sancțiune pentru că s-ar fi opus unor proiecte inițiate în Consiliul Local de primarul comunei Păltiniș, Costel Romanescu, la rândul lui membru PNL.
Interesante sunt, însă și alte aspecte. Astfel, în 2019, Costel Romanescu ar fi părăsit și el partidul cochetând o perioadă cu ALDE, doar că în 2020 el și-a schimbat din nou opțiunea politică și a revenit la vechea dragoste liberală. Iar filiera politică nu se oprește aici pentru că, fiul primarului de Păltiniș, Vlad Romanescu, liberal fiind, a fost propulsat în cancelaria fostului prefect susținut de ALDE, Alexandru Colbu, fiind menținut în echipă și de actualul prefect, Dan Nechifor, susținut de PNL.
Ady Ioan Mircu a fost anchetat complicitate la contrabandă cu țigări
Iar similitudinile dintre Ady Ioan Mircu și Costel Romanescu nu se opresc doar la opțiunile politice, ci și la alte tipuri de activități. Ambii au fost anchetați în trecut pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat și complicitate la contrabandă cu țigări. Se întâmpla în noiembrie 2013, când ambii au fost ridicați cu mascații, în urma unor percheziții DIICOT. Costel Romanescu a fost eliberat după numai 24 de ore, cu interdicţia de a părăsi ţara, dar Ady Ioan Mircu a stat în arest preventiv aproape două săptămâni.
Cercetările au durat până în vara lui 2016, când cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT, dosarul fiind și în prezent pe rolul Tribunalului Botoșani. Sunt voci care spun că primarul Romanescu a fost eliberat atunci tocmai pe motiv că ar fi recunoscut totul și ar fi luat totul asupra lui faptele, încercând să-i salveze pe alții din familie.
Care va fi deznodământul în proces, este prematur de spus. Cert e că, dacă în unele procese penale traficanții sunt condamnați și încarcerați în maxim trei ani de la comiterea faptelor, în acest dosar de crimă organizată în care sunt inculpați primarul Romanescu și fostul consilier Ady Ioan Mircu procesul durează de aproape cinci ani, nefiind pronunțată nicio sentință nici măcar de către instanța de fond.
Până la pronunțarea unei hotărâri definitivă și irevocabilă din partea judecătorilor, toți inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție.