Ziua Sindromului Down a fost marcată și la Darabani. După ce la Dorohoi a fost organizat un maraton de îmbrățisări online, un eveniment a fost organizat și în cel mai nordic oraș al țării. Acesta a fost organizat de reprezentanții Asociației „Luisa Maria”.
Potrivit Cătălinei Constantinescu, psihologul asociației, duminică, 21 martie, când a fost marcată Ziua Mondială a Sindromului Down, aceștia au primit tort și prăjituri și au desfășurat diverse activități, printre care terapie de grup și terapie individuală.
Asociație înființată din dorința de a-și ajuta copilul
Asociația „Luisa Maria” a fost înființată în 2019 de un părinte care și-a promis că îi va oferi fiicei sale o viață cat mai normală și că o va ajuta să se integreze cât mai ușor în societate.
Cel care a pus bazele asociației este Mihai Manole, iar ulterior acestuia i s-au alăturat alte 18 familii care au copii cu nevoi speciale. Cei înscriși au parte de terapie de grup, care presupune socializare, dar și de terapie individuală, care înseamnă lucrul unul la unul cu fiecare dintre membrii.
„Copiii sunt învățați să folosească tacâmuri, să desfacă capse de la îmbrăcăminte sau să își spele singuri mâinile și picioarele”, a menționat Cătălina Constantinescu.
În Asociație sunt înscrise 32 de persoane din Darabani și din zonele de lângă Darabani, cu vârste cuprinse între 3 și 30 de ani, cu diverse forme de dizabilități cum ar fi: Sindromul Down, autism și paralizie cerebrală.