Aparatul cumpărat și prezentat drept RT-PCR de ultimă generație la Dorohoi în timpul campaniei electorale de anul trecute nu este de fapt un PCR care să poată face teste în regim de laborator. Potrivit Libertatea acesta este departe de standardele internaționale de testare.
De asemenea aparatul ar fi unul portabil şi nu ar avea nevoie de un spaţiu unde să fie instalat, contrar spuselor managerului de la Dorohoi care a declarat că se pregăteşte să amenajeze un spaţiu unde să fie efactuate teste.
Directorul DSP Botoșani, medicul Monica Adăscăliței, a explicat pentru Libertatea că nu este vorba despre un aparat RT-PCR clasic, ci unul care face „un test pe oră”. „Nu știu exact natura sa, doar că acoperă două tulpini, e foarte ciudat, i-am rugat să îmi trimită datele, dar nu le-am primit. A fost o discuție toamna trecută, ei oricum au teste rapide antigen acum la nivelul spitalului. Nu au mai revenit de anul trecut asupra demersurilor pentru acest aparat și nerevenind cu alte adrese, nu mai știu exact care este situația”, a explicat dr. Monica Adăscăliței.
Experții de la Ministerului Sănătății contactați de Libertatea au explicat, după ce au studiat caietul de sarcini pentru achiziție aparatului aflat acum la Spitalul Municipal din Dorohoi, că nu a fost o greșeală de livrare. Specificațiile din caietul de sarcini se potrivesc perfect cu cele ale aparatului care a fost livrat.
„Aparatul e gândit ca un espressor de cafea: pui proba, apeși butonul și faci testul, ca să nu aibă nevoie de cineva de cunoștințe speciale. Nu zic că e neapărat un aparat prost, chiar dacă e «made in China». Măcar l-ar putea folosi ca să testeze la intrarea în spital fără să mai aștepte o zi întreagă rezultatul PCR-ului din laborator de la Botoșani, pentru a asta și fost conceput. Doar că nu are cum să coste 200.000 de lei, poate 60.000 cu tot cu transport și capacul furnizorului”, au precizat specialiștii.
Materialul integral îl puteţi citi aici.