Cadou cu greutate pentru o tânără de doar 21 ani, din judeţul Botoşani. Femeia, din comuna Răuseni, a dat naştere, la mijlocul lunii, celui mai greu bebeluş din acest an. Din cauza greutăţii fătului, dar şi a faptului că mama are o constituţie extrem de firavă, medicii au decis ca naşterea să se facă prin cezariană.
Sarcina a fost una urmărită, dar de un medic de la Iaşi, care, din spusele mamei, nu i–a menţionat niciun moment că bebeluşul ar putea fi atât de greu. Aceasta s-a prezentat la spital chiar când i-a venit sorocul, iar cadrele medicale au fost nevoite să o opereze. După naştere, băieţelul cântărea nu mai puţin de 5.200 de grame şi avea o lungime de peste 50 de centimetri.
„Din fericire, băieţelul, cu greutatea peste medie, denumit în patologie neonatală macrosom, cel mai mare nou născut ca şi greutate din acest an, nu prezintă niciuna din complicaţiile care pot însoţi această condiţie medicală, însă a fost monitorizat 12 ore în terapie intensivă neonatală. Prezintă stare generală bună şi va fi în curând externat în sânul familiei”, a precizat medicul primar neonatolog Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei de neonatologie din cadrul Maternităţii Botoșani.
Record înregistrat în 2009
Băieţelul născut în aceste zile nu este cel mai mare venită pe lume la Maternitatea din Botoşani. Unul dintre cei mai mari bebeluşi aduşi pe lume la Botoşani a fost un copil de 6.800 de grame, născut în 2009 de o femeie de 39 de ani, din Leorda. În 2017 un bebeluş a cântărit 5.990 de grame la naştere, fiind al 11-lea copil din familie, iar în 2016 a fost un bebeluş de 5.200 de grame. În 2015 a fost adus pe lume un bebeluş de 5.145 de grame, fiind al nouălea din familia sa. În ianuarie, acest an, o femeie din Botoşani a adus pe lume o fetiţă de 5.080 de grame.
O femeie din Curteşti a adus pe lume, în 2011, un bebeluş de 5.500 de grame. Micuţul era aşteptat acasă de încă nouă frăţiori şi a fost adus pe lume în urma unei operaţii de cezariană, iar o altă femeie din comuna Albeşti a adus pe lume un băieţel de 5.550 grame în acelaşi an.
Bebeluşii gigant devin un fenomen
Potrivit medicilor, copilul macrosom (cel cu o greutate şi mărime peste medie) poate prezenta complicaţii după naştere. Printre acestea se regăsesc hipoglicemie, distocie a umerilor, insuficienţă respiratorie acută sau fracturi de claviculă.
Potrivit unui studiu publicat în jurnalul medical The Lancet, numărul copiilor cu greutate mare la naştere este în creştere. Dincolo de aspectul de fapt divers al acestor evenimente, se ascunde o tendinţă care îi îngrijorează pe medici.
În ultimele 2-3 decenii, numărul acestor copii a crescut, în ţările dezvoltate, cu 15-25%. Tendinţa apare şi în ţări în curs de dezvoltare, precum Algeria şi China. În Algeria, unde 30% dintre mame sunt obeze, numărul bebeluşilor supraponderali a crescut cu 15%. În China, 6,9% dintre bebeluşi sunt supradimensionaţi, faţă de numai 0,5% în India, unde proporţia mamelor obeze este de doar 3,6% din populaţie.
Nu se ştie cu precizie de ce vin pe lume tot mai mulţi bebeluşi gigantici. Oamenii de ştiinţă cred că acest fenomen – macrosomia, numit şi sindromul bebeluşului uriaş – este legat de răspândirea obezităţii şi a diabetului şi de proasta alimentaţie a mamelor.