La mai bine de un an de la debutul pandemiei în România autorităţile continuă să-şi dea cu stângul în dreptul făcând achiziţii fără noimă pe care cheltuiesc bani ce ar putea fi folosiţi pentru lucruri cu adevărat importante. O astfel de situaţie s-a înregistrat şi la Dorohoi, iar situaţia a fost prezentată de reporterii „Libertatea”. Astfel, potrivit sursei citate, în campania electorală pentru alegerile locale de anul trecut, Primăria Dorohoi a achiziţionat un aparat RT-PCR pentru testare COVID-19.
Până acum nimic în neregulă, însă de aici lucrurile iau o cu totul altă turnură. Asta deoarece, deşi suntem în plină pandemie şi ne confruntăm cu o nouă creştere a numărului de cazuri de îmbolnăviri, aparatul ce ar putea fi folosit pentru a majora numărul de teste efectuate la nivelul judeţului zace nefolosit într-un fost vestiar.
Achiziţie prin fonduri europene
Achiziția, în valoare de 243.450 de lei fără TVA, aproape 300.000 de lei cu TVA, a fost făcută pe 12 august 2020 şi se referea „furnizare echipamente pentru combaterea COVID-19 aferente obiectivului „Modernizarea ambulatoriului din cadrul Spitalului Municipal Dorohoi”. Fondurile au fost asigurate prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Autorităţile şi-au motivat atunci hotărârea spunând că scopul acesteia este ca spitalul din Dorohoi să efectueze testele pe plan local şi nu la Botoşani.
În acest context a fost organizată o licitaţie pe SEAP la care s-a înscris o singură firmă, ce a şi câştigat. Compania se numește Bivaria Grup SRL, o firmă ce ar avea zeci de contracte câștigate cu Spitalul Dorohoi.
„S-au dat 300.000 de lei și s-a depus praful pe el. A fost luat clar pentru campania electorală de la o firmă preferată. Varianta șefei de laborator e că nu identifică decât 2 din 3 gene”, spun, potrivit Libertatea, cadrele medicale din Dorohoi.
„Aparatul pe care-l avem este funcționat anul trecut, dar nu îndeplinește standardele”
Managerul Spitalului Municipal din Dorohoi, medicul Valerian Andrieș, susține că aparatul a fost funcțional atunci când a fost achiziționat, s-au făcut unele teste de probă, dar avea nevoie de un upgrade pentru a fi la fel de fiabil ca aparatul RT-PCR folosit la Botoșani.
Acesta a precizat, pentru „Libertatea”, că testele pot fi făcute oricând, că au fost și făcute la urgență de spital, dar că există nevoie de un spațiu autorizat de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), cu circuite funcționale, care ar putea fi gata până la finalul lunii aprilie.
Reprezentanţii DSP spun că habar n-au de aparat
Probele care s-au făcut la Dorohoi nu au ajuns, însă, și la Direcția de Sănătate Publică din Botoșani. Astfel, Valerian Andrieș susţină că reprezentanţii DSP ar fi fost într-o vizită la Dorohoi pentru autorizarea unui spațiu cu circuite funcționale pentru amplasarea aparatului RT-PCR. Cei de la DSP au declarat, însă, pentru „Libertatea” că nu știu să fie un astfel de aparat la Dorohoi.
„Ei fac teste rapide antigen în CPU și recoltează probe care vin, prin DSP, la laboratorul din Botoșani pentru testarea RT-PCR. Nu au aparat PCR, undeva în toamnă știu că aveau un aparat pentru antigen, dar nu pentru PCR. Rezultatele de la Botoșani vin în maximum 24 de ore, chiar 18 ore, depinde când ajung la noi și când au fost recoltate”, a explicat Monica Adăscăliței, director al DSP Botoșani.
Managerul de la Dorohoi a insistat, însă, că va amenaja un spațiu și că în luna următoare va primi o vizită de la DSP pentru că spațiul de lângă cel în care trebuia să funcționeze centrul de testare a fost transformat în centru de vaccinare.
„De calitate inferioară, sub cel de la Botoșani”
Deşi susţine că aparatul cumpărat pentru spital poate fi folosit oricând managerul recunoaşte totuşi că acesta „nu are 100% certificare” și că se pot cerceta probele pe rând, una câte una, fiind „de calitate inferioară față de cel de la Botoșani, a fost și mai ieftin”.
Există trei cadre medicale, conform managerului, care au pregătirea și cunoștințele să lucreze probele la aparatul RT-PCR. Managerul spune că oricum aparatul va putea fi folosit doar pentru cazurile urgente, suspecte, pentru că zilnic are nevoie de 20-25 de teste și în regim de unul pe oră ar ajunge o parte dintre rezultate mai rapid de la Botoșani decât dacă le-ar face la ei.
Contactat de „Libertatea”, primarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, a precizat că, din câte știa el, aparatul era funcțional și era folosit, „cel puțin din discuțiile avute cu managerul”. „Am să mă interesez despre această problemă, nu mi s-a mai reclamat, eu am făcut demersul, am achiziționat pe un program european pe care-l avem în implementare pentru modernizarea ambulatoriului. Îmi pare rău că nu m-am interesat de problemă”, a declarat primarul pentru „Libertatea”.
Acesta a revenit ulterior telefonic pentru a explica faptul că s-a interesat și că sunt două aparate, unul care determină anticorpii „și ăla funcționează”, iar acest PCR este oprit pentru că nu mai sunt kituri și este o problemă de decontare între spital și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.
Primarul este, însă, contrazis de manager care spune că nu există nici o problemă de decontare și a insistat că încă există „reactivi”, acele kituri de testare, din toamna anului trecut, din cele livrate de furnizor.
PSD-istul Dorin Alexandrescu a câștigat detașat alegerile la Dorohoi. 61,53% din voturi, cu aproape 50 de procente peste locul 2, PNL-istul Valerian Andrieș – managerul spitalului (13,83%).
Firma care a câştigat licitaţia, Bivaria, este una considerată de casă la Dorohoi. Are sute de contracte câștigate cu spitalul botoșănean. Compania deținută de Elena și Dorin Coșovean din Hunedoara învârte sume de bani uriașe, peste 5 milioane de euro cifră de afaceri și peste un milion de euro profit doar în 2019. Achiziții la Spitalul Municipal Dorohoi există din 2019 (188 în total). Deși sumele nu sunt mari, ele însumează alte 200.000 lei.