Creșterea alarmantă a numărului de mașini creează probleme în tot mai multe orașe. Printre acestea se numără și Darabaniul. Astfel, începând cu orele 7:30-8:00 traficul se mărește în fața Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă”, dar și în fața liceului „Dimitrie Cantemir” Darabani. Același lucru se întâmplă și la finalizarea cursurilor când numărul mașinilor îngreunează circulația din oraș.
Primarul Mihai-Alin-Gîrbaci a declarat că această problemă este și unul dintre motivele pentru care dorește reînființarea Poliției Locale. Edilul spune că orice oraș are nevoie de siguranță, de liniște și de ordine publică, iar acest lucru poate fi asigurat doar de oameni care sunt pregătiți în acest sens.
Poliție Locală desființată în 2019
Poliția Locală a fost desființată la sfârșitului anului 2019, când la conducerea Primăriei era Liviu Hrimiuc. Actualul primar, care pe atunci era viceprimar, a votat și el pentru desființarea Poliției Locale, fiind de părere că cei care făceau parte din instituție nu erau suficient de competenți pe cât ar fi trebuit.
”Am dat votul pentru închiderea serviciului structurat în forma de atunci pentru că nu eram de acord cu calitatea oamenilor care lucrau la acea vreme la Poliția Locală”, a precizat edilul.
Cât despre efortul financiar, primarul nu contestă că într-adevăr există un efort bugetar suplimentar, dar care nu este foarte mare punând în balanță siguranța cetățeanului, a traficului si a bunei desfășurări zilnice a activităților din oraș.
La un salariu mediu de 3.500 de lei, cei patru polițiști locali ar presupune un efort financiar de minim 25.000 de lei lunar (n.r. – aici fiind incluse impozitele, asigurările sociale și medicale obligatorii), ceea ce înseamnă că până la sfârșitul anului Primăria va cheltui peste 200.000 de lei, o sumă care contează, totuși, în bugetul orașului.