Personalul medical nu se vaccinează, în schimb vin oameni de la Bucureşti şi se vaccinează în judeţ.
Mai multe persoane, inclusiv din capitală, s-au programat la Vorona şi Bucecea, cele mai recente centre deschise în judeţ, pentru a se imuniza împotriva Covid19, încercând astfel să evite listele lungi de aşteptare din zonele în care locuiesc. „Din Bucureşti m-am programat în comuna Vorona, Botoșani. Este prima dată când am auzit de această comună”, a spus, marţi, un bucureştean care a spus că nu îl deranjează să străbată aproape 1.000 de kilometri pentru a fi imunizat împotriva Covid19. Fiind puse pe platforma naţională de vaccinare, locurile libere sunt accesibile tuturor românilor care doresc să se vaccineze, astfel că se ajunge la astfel de situaţii.
Doar 30% dintre medicii de la Spitalul Judeţean s-au vaccinat
De cealaltă parte însă, cadrele medicale de la Spitalul Județean „Mavromati” nu doresc să se imunizeze din diferite motive. Astfel, doar o treime dintre medici s-au vaccinat. „Din 296 de medici, personal sanitar cu studii superioare angajaţi la nivelul Spitalul Județean Mavromati, 103 s-au vaccinat, adică 32,2%”, a spus medicul Monica Adăscăliței, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoșani.
În ceea ce privește personalul sanitar mediu, adică asistenţi, șefa DSP Botoșani a declarat că dintre cei 1.068 s-au vaccinat 244, adică 22.84% din personal, iar din personalul auxiliar doar 123 dintre cei 788 de angajați, adică 15,5%. „Vaccinarea este voluntară, foarte mulți angajați au anticorpi făcuți din boală. Alții au mai amânat, au avut anumite probleme de sănătate și au considerat că nu este momentul să se vaccineze. Sperăm ca în viitorul apropiat să mai avem solicitări din partea personalului Spitalului Județean”, a mai spus medicul Monica Adăscăliței.
Trebuie menţionat că angajaţii din sănătate primesc sporuri pentru faptul că lucrează cu cazuri Covid.
Mii de profesori s-au imunizat
Până şi angajaţii din învăţământ sunt mai dornici de vaccinare, iar cei de pe listele de aşteptare vor duce cifrele şi mai sus.
Potrivit lui Gabriel Hârtie, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean 2.079 de angajați din învăţământ dintr-un total de 6.308 s-au vaccinat deja. „Mai avem 2.589 de angajați care sunt deja programaţi pe platformă și urmează să se vaccineze”, a precizat Hârtie.