spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTFacilități de 100.000 de euro pentru magistrați

Facilități de 100.000 de euro pentru magistrați

Peste o sută de mii de euro sunt plătiți anual la Botoșani pentru personalul din Justiție. De la judecători și procurorii, până la grefieri, informaticieni sau șoferi, aceștia beneficiază de decontarea chiriei sau a navetei, ori a unor transporturi anuale. Cifrele variază de la un an la altul din cauza schimbărilor survenite în rândul personalului, care fie s-a transferat la o altă unitate, fie a dat concurs pentru un alt post sau funcție.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Anul trecut, de exemplu, Tribunalul Botoșani a plătit nu mai puțin de 505.251,17 lei pentru aceste drepturi ale personalului din Justiție de la cele cinci instanțe din județ. Cea mai mare sumă, 302.351 de lei, s-a dus pe chiriile locuințelor magistraților, de care au beneficiat 25 de judecători. Prin urmare, împărțit pe fiecare magistrat în parte, ar veni o valoare medie a chiriei lunare de 1.000 de lei. În schimb, alți 124.311,17 lei au reprezentat deconturi pentru cheltuieli de transport, iar aici banii s-au dus la 55 de judecători. Așadar, anul trecut, fiecare judecător ar mai fi primit în plus, pe lângă leafă și celelalte sporuri, încă circa 2.260 de lei. Pentru navetă, s-au plătit separat alți 78.589 de lei, de care au beneficiat 11 magistrați de la instanțele din județ.

Posturi ocupate de magistraţi veniţi din alte judeţe

Cert este că situația se datorează în mare parte faptului că puțini dintre botoșăneni au reușit în ultimii ani la Institutul Național de Magistratură, și prin urmare posturile vacante de la instanțe au fost ocupate de magistrați veniți din alte județe. Iar cel mai bun exemplu este Judecătoria Darabani, unde toți cei trei judecători de aici fac naveta, ei fiind originari din județul Suceava. O situație oarecum identică este la Săveni, unde din patru judecători, trei locuiesc cu chirie, la rândul lor aceștia venind din județele învecinate. Per total, sumele nu par uriașe, doar că, raportat la salariul minim pe economie, cei peste 500.000 de lei care au ajuns în buzunarele judecătorilor, pe lângă salarii, ar echivala cu lefurile a 31 de angajați pentru un an de zile.

Sume mai mici pentru procurori

În schimb, la procurori sumele sunt mult mai mici. Astfel, Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a plătit anul trecut 52.894 de lei pentru navetă și alți 44.826 de lei pentru chirii, adică mai puțin de 100.000 de lei per total. Cele mai afectate unități ar fi Parchetele din Dorohoi și Darabani, unde câte doi procurori au făcut naveta. La Dorohoi, însă, este o situație oarecum neobișnuită. Titulară la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani, Nicoleta Arpinte a acceptat, la începutul lui 2018, să preia funcția de prim-procuror de la Dorohoi, cu delegație, pentru o jumătate de an. Doar că, întrucât funcția nu a fost adjudecată la niciun concurs, aceasta a ajuns să facă naveta timp de trei ani.

De altfel, în cazul procurorilor, până și la decontarea cheltuielilor de transport sumele au fost mai mici. Astfel, Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a decontat anul trecut 19.378 de lei, adică nici măcar 20 la sută din sumele de care au beneficiat judecătorii. Asta pentru că, dacă judecătorii au dreptul la decontarea a patru călătorii, la procurori numărul călătoriilor decontate este de maxim trei în fiecare an. Și, potrivit unei comunicări a Parchetului Botoșani, opt procurori au decontat anul trecut câte trei călătorii, patru procurori câte două călătorii, iar 13 au decontat câte o singură călătorie.

Cei mai mulţi optează pentru decontarea chiriei sau a navetei

Două legi, una dintre intrată în vigoare în 2004 şi alta în 2006, prevăd că judecătorii, procurorii şi personalul asimilat acestora, care nu dețin în proprietate sau nu au primit de la autoritățile locale o locuință în localitatea în care își desfășoară activitatea, au dreptul la atribuirea unei locuințe de serviciu. Legea mai stabilește că cei care nu beneficiază de o locuință de serviciu, în localitatea în care activează, au dreptul la decontarea chiriei sau a navetei din localitatea de domiciliu la serviciu. Cum locuințele de serviciu sunt aproape inexistente, cei mai mulți procurori, judecători și personal auxiliar din Justiție optează pentru decontarea chiriei sau a navetei. În cazul chiriei, aceasta nu poate depăși o sumă lunară maximă stabilită pentru fiecare oraș.

Patru călătorii dus-întors decontate pe an

Pe lângă asta, personalul din Justiție mai poate deconta patru călătorii dus-întos pe an, în orice destinație din țară. Potrivit OUG 27/2006, privind salarizarea și alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor și altor categorii de personal din sistemul de Justiție, pentru decontarea navetei condiția este ca beneficiarul, soțul/soția sau copiii aflați în întreținere să nu dețină în proprietate o locuință în localitatea pentru care care se solicită decontarea navetei. Aceeași condiție este impusă și pentru decontarea chiriei. În acest caz se se impune însă și condiția ca beneficiarul, soțul sau copiii aflați în întreținere sa, să nu fi înstrăinat o locuință în localitatea pentru care se cere chirie, după numirea în funcție.

Ce nu apare în situația comunicată de Tribunal, este cazul judecătoarei Liliana Poelincă, de la Judecătoria Botoșani, care a fost numită inspector judiciar. În declarația de avere completată anul trecut și depusă la Consiliul Superior al Magistraturii în iulie 2020, aceasta a menționat că în anul 2019 a beneficiat de alte venituri (diurnă, transport și chirie) care totalizau 160.682,08 lei. Asta pe lângă salariul care a fost de 277.247 lei, la care s-au adunat încă 24.313 lei din diferențe salariale de pe urma litigiilor de muncă deschise anii trecuți.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.6 ° C
1.7 °
-0 °
94 %
9kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...