Demersurile pentru înfiinţarea şcolii au fost făcute în anul 1863 de către diaconul (viitorul preot) Bisericii „Întâmpinarea Domnului”, Petru Tanasiade. Cursurile au început în anul 1864 cu 41 elevi înscrişi în clasa I. Şcoala funcţiona într-o casă situată în apropierea bisericii, în aceeaşi clădire în care vornicul C. Roset (Rosetti) înfiinţase în 1851 o şcoală de cântăreţi bisericeşti. Primul director al şcolii a fost însuşi Petru Tanasiade. Din cauza spaţiului insuficient, şcoala a funcţionat mulţi ani numai cu două clase.
În anul 1871 autorităţile locale au făcut demersuri pentru soluţionarea problemei spaţiului, însă aceasta a fost rezolvată provizoriu prin mutarea şcolii în casa închiriată de la Dimitrie Budachievici, acolo unde ar fi trebuit să ia fiinţă şcoala primară de fete nr. 3.
În anul 1879 şcoala a fost din nou mutată în casele Bisericii „Sfânta Parascheva”. Problema localului a fost definitiv rezolvată abia în 1889, când Primăria oraşului Botoşani a construit un local nou pe un teren cumpărat de la Eufrosina Smelţ. Localul nou a fost finalizat în 1891, însă de mai multe ori cursurile au fost întrerupte din cauza unor epidemii de boli contagioase.
În anul 1916 şcoala a servit drept spital militar pentru răniţii de război, dar cursurile au continuat în casa închiriată de la B. Schlesinger. Trupele ruseşti staţionate aici în perioada Primului Război Mondial au provocat mari stricăciuni mobilierului şi localului. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în şcoală au fost încartiruite trupe române şi germane. În primăvara anului 1944, şcoala a fost evacuată în judeţul Argeş. Astăzi, şcoala care se află pe strada Tudor Vladimirescu „zace” fără obiect de activitate. (Surse: Colecția foto-documentară de Istorie Contemporană a Muzeului Județean Botoșani; Serviciul Județean Botoșani al Arhivelor Naționale, Fond „Şcoala Primară de Băieţi Nr. 3 «Rosetti» – Botoşani”)