marți, aprilie 1, 2025
AcasăLocal BTPandemia a lovit și nu prea în hotelierii din Botoșani

Pandemia a lovit și nu prea în hotelierii din Botoșani

Pandemia a lovit cu precădere în industria HORECA, adică în hoteluri, restaurante și cafenele. Aproape un an întreg acestea au fost închise sau activitatea lor a fost limitată, astfel că pierderile naționale se cifrează, potrivit asociațiilor patronale din domeniu, la peste 3 miliarde de euro. De altfel, statisticile indică o reducere cu peste 50% a clienților la nivelul anului trecut.

Și în Botoșani reducerea este, procentual, similară cu cea înregistrată la nivel național. Doar că la Botoșani scădere de 50% nu înseamnă mai nimic. În luna decembrie 2020, de exemplu, indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 11,7%. Spre comparație, în decembrie 2019, când nu era pandemie și nu fuseseră impuse restricții, indicele de utilizare era de 19,4%. Altfel spus, în plin sezon de petreceri, cu Crăciunul și Revelionul luate în calcul, hotelierii botoșăneni nu reușeau să acopere nici măcar un sfert din locurile de cazare existente.

În decembrie s-au plătit 3.476 nopți de cazare

Specialiștii în domeniu oferă două explicații pentru această situație: fie spațiile de cazare sunt excedentare pentru că zona nu atrage turiști, fie se face evaziune și turiștii nu sunt înregistrați.

La nivel statistic, în Botoșani s-au înregistrat în decembrie 1.761 sosiri, în scãdere cu 53,55% faţă de cele din luna decembrie 2019. Numărul de sosiri indică numărul de clienți înregistrați, dar o persoană se poate caza de mai multe ori în aceeași lună și este înregistrată la „sosiri” drept client nou.

Numărul de înnoptări a fost de 3.476, în scãdere cu 43,37% faţă de cele din luna decembrie 2019. Așadar, 1.761 de clienți au plătit 3.476 nopți de cazare în luna decembrie.

Mai mult de 4 din 5 camere sunt goale mereu

Orice scădere a numărului de sosiri sau de înnoptări afectează unitățile hoteliere și le poate aduce falimentul. Dar, indicatorii statistici arată că pandemia nu a lovit grav industria hotelieră botoșăneană din cauza faptului că nu prea avea ce să lovească.

În 2010 gradul de ocupare a fost de 16,3%, în 2012 de 16,3% iar în 2018 de 19,7%. Așadar, hotelierii aveau deja goale 4 din 5 camere. Potrivit INS, situația s-a menținut aceeași și în celelalte luni ale anului trecut, nu doar în decembrie. Astfel, în septembrie a fost un grad de ocupare de 14,3% iar în octombrie de 12,9%. În Botoșani sunt 1.200 locuri de cazare, din care 130 se află în taberele școlare.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
11.1 ° C
11.6 °
10 °
89 %
1.8kmh
65 %
mar
12 °
mie
11 °
J
8 °
vin
15 °
S
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil vine primăvara și au scăpat de gripa aviară, altfel nu se explică.

EDITORIAL

E din ce în ce mai interesant de trăit în România, asta dacă ai ceva genă de masochist. Avem legi, dar aplicarea acestora depinde...

EPIGRAMA ZILEI

Vine, vine primăvara, Praful alb e dus de tot, Boii nu-și mai umflă nara Cu-atâta iarbă sub bot...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...