Zeci de hotărâri ale consiliilor locale sau dispoziții date de primarii comunelor au fost considerate drept ilegale, pe parcursul anului 2020, în urma verificărilor efectuate de Instituția Prefectului pe linia controlului legalității actelor emise de autoritățile publice locale. Potrivit prefectului Dan Nechifor, anul trecut au fost verificate 30.135 de acte administrative, alte 1.165 fiind analizate la începutul lui 2021. În total, a fost vorba de 167 de hotărâri ale Consiliului Județean, 4.797 de hotărâri ale consiliilor locale, 258 de dispoziții ale președintelui CJ și 20.649 de decizii ale primarilor.
O parte din hotărâri considerate ilegale
Dintre acestea, 30.113 au trecut de controlul de legalitate, însă 72 de acte au fost considerate ilegale, fiind vorba de 26 de hotărâri ale consiliilor locale și 46 de decizii ale primarilor. „Toate aceste acte administrative au fost retransmise emitentului, care le-a modificat sau revocat fără să mai fie nevoie de acțiuni în instanță în Contenciosul administrativ”, a arătat prefectul județului, Dan Nechifor.
Cele mai multe dispoziții de primar care au necesitat modificări sau chiar revocarea au fost emise în comunele Drăgușeni (18 cazuri) și Văculești (15 situații). În schimb, în comunele Vorona și Vârfu Câmpului au fost consemnate câte două cazuri, în timp ce la Darabani, Ștefănești, Bălușeni, Cristești, Lozna, Coțușca, Dângeni, Hlipiceni și Rădăuți Prut au fost restituite câte o dispoziție de primar.
În ceea ce privește consiliile locale, trei hotărâri ale Consiliului municipal Dorohoi au trebuit revizuite, și câte două hotărâri la Botoșani, Darabani, Viișoara, Suharău și Vârfu Câmpului. În cazul municipiului Botoșani, prefectul a făcut plângere prealabilă către Consiliul municipal, cerând să se revină asupra hotărârii prin care a fost votat bugetul pe 2020, după ce aleșii locali au respins proiectul propus de primar și au aprobat un amendament, fără a mai supune aprobării și celelalte articole. Revizuiri au necesitat și câte o hotărâre emisă de consiliile locale Drăgușeni, Durnești, Bălușeni, Corni, George Enescu, Dimăcheni, Cristești, Mihai Eminescu, Vorniceni, Ungureni, Stăuceni, Santa Mare și Văculești.
„La verificarea legalității s-au avut în vedere în primul rând respectarea normelor de tehnică legislativă în elaborarea actelor normative, existența întregii documentații care a stat la baza emiterii sau adoptării actelor normative, precum și indicarea corectă a temeiului legal care stă la baza emiterii sau adoptării actelor”, a adăugat prefectul Dan Nechifor.