sâmbătă, aprilie 12, 2025
AcasăLocal BTAstăzi - Dragobetele, ziua dragostei la români

Astăzi – Dragobetele, ziua dragostei la români

24 februarie este ziua dragostei la români. Dragobete, fiul Dochiei, era zeul dragostei şi al bunei dispoziţii. I se mai spune Cap de Primăvară sau Cap de Vară şi este identificat cu Cupidon, zeul iubirii în mitologia romană, şi cu Eros, corespondentul acestuia în mitologia greacă.

Dragobete mai este numit Năvalnicul, fiind perceput ca un fecior frumos care le face pe tinerele fete să-şi piardă minţile.

Până la jumătatea secolului al XX-lea, în lumea satului românesc, Dragobete era sărbătorit pe 24 şi 28 februarie, sau pe 1 şi 25 martie. În tradiția românească, Dragobetele marca începutul primăverii. Data de 24 februarie nu era întâmplător aleasă. Aceasta marchează începutul anului agricol, momentul în care întreaga natură renaște, păsările îşi caută cuiburi și ursul iese din bârlog. Dragobetele este ziua în care întreaga suflare sărbătoreşte înnoirea firii și se pregăteşte pentru venirea primăverii.

“Dragobetele sărută fetele”

Fetele şi băieţii se întâlnesc astăzi să sărbătorească Dragobetele, pentru a rămâne îndrăgostiţi pe parcursul întregului an. În trecut, satele româneşti răsunau de veselia tinerilor şi de zicala: „Dragobetele sărută fetele”. Sunt multe credinţele populare cu referire la Dragobete. Astfel, se spune că cine participă la această sărbătoare este ferit de bolile anului, mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat. În popor se spune că cei care participă la Dragobete vor fi feriți de boli și că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelșugat. Tot în popor se spune că fetele trebuie să topească astăzi zăpadă, numită şi zăpada zânelor, şi să se spele pe faţă, pentru a fi frumoase tot anul.

Astăzi băieţii şi fetele trebuie să se veselească pentru a avea parte de iubire tot anul. Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute astăzi, de Dragobete. Potrivit tradiţiei, lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma.

În anumite zone ale ţării, tinerii se logodesc astăzi şi îşi promit credinţă şi iubire.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
11.6 °
10.6 °
70 %
2.7kmh
98 %
S
11 °
D
15 °
lun
16 °
mar
17 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Așa e regula acum, după ce-ți rupi roata într-o groapă, lași cauciucul acolo.

EDITORIAL

În ceea ce privește porția de circ, putem spune că avem cantitate cât să dăm și la alții, calitatea e discutabilă, însă ține gândul...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...