La Primăria Botoşani a fost organizată ieri o dezbatere pe tema modificărilor pe care edilii botoşăneni vor să le aducă regulamentului vizând regimul parcărilor. La dezbaterea moderată de primarul Cosmin Andrei au participat viceprimarul Bogdan Buhăianu, Ioan Apostu, secretarul general al municipiului, consilierii municipali USR – PLUS, Raluca Curelariu şi Marcel Gheorghiţă, Iulius Gherase, şeful Serviciului patrimoniu şi un reprezentant al Poliţiei Locale.
Cei prezenţi au analizat propunerile primite, urmând ca forma finală a regulamentului să fie stabilită prin votul consilierilor municipali, în şedinţa din 25 februarie.
S-a cerut organizarea anuală a licitaţiilor pentru toate locurile de parcare
Depunerea anuală a cererilor pentru obținerea unui loc de parcare, ridicarea autoturismelor parcate pe locurile rezervate de alte persoane, după trei ore de la ocuparea respectivului loc, participarea la licitația pentru rezervarea unor locuri de parcare a persoanelor care locuiesc pe o rază de 60 de metri față de zona unde se află aceste locuri au fost câteva dintre subiectele abordate.
Primarul Cosmin Andrei a apreciat că propunerea de anulare a tuturor rezervărilor și organizarea de licitaţii anual pentru toate cele aproximativ 9.000 de locuri de parcare din oraș ar îngreuna foarte mult actul administrativ. Potrivit primarului „licitaţiile ar fi începute în ianuarie şi terminate în decembrie”. Propunerea a plecat de la faptul că există în oraş aproximativ 200 de locuri rezervate de familii care deţin două sau trei maşini.
De anul viitor va fi aplicată regula – un loc de parcare rezervat pentru o familie
Cosmin Andrei a propus ca, începând cu anul viitor, cel de-al doilea sau al treilea loc de parcare deținut de aceeași familie să fie scos la licitație, anual, actualii deținători având și ei posibilitatea de a participa la licitație. Cu această soluție au fost de acord și consilierii USR – PLUS.
A fost pusă în discuţie şi problema celor care nu mai au maşini, dar plătesc locul de parcare şi îl cedează unor vecini. Cosmin Andrei a apreciat că multe probleme vor fi clarificate după ce reprezentanţii Serviciului patrimoniu vor avea acces la baza de date a Direcţiei Impozite şi Taxe.
Maşinile care ocupă locuri rezervate vor fi ridicate
Deși consilierii USR – PLUS au solicitat modificarea intervalului de timp pentru ridicarea mașinilor de pe locurile rezervate, de la 3 la 24 de ore, s-a convenit ca în regulament să rămână propunerea inițială, la fel și cea cu cei 60 de metri în apropiere, propunerea aleșilor fiind de 100 de metri.
Pentru a se evita ca în cartiere să fie parcate mașini de marfă sau microbuze, s-a stabilit ca locurilor de parcare să fie rezervate pentru autovehicule transport persoane cu maxim opt locuri.