vineri, aprilie 4, 2025
AcasăLocal BTȘefie la ISU începută cu o tragedie

Șefie la ISU începută cu o tragedie

Transferat la Constanța la începutul acestei luni, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani, colonelul Mihail Cristian Amarandei, a nimerit în plin scandal generat de o tragedie care a avut loc marți, 16 februarie a.c., chiar în municipiul Constanța.

Totul a plecat de la un incendiu devastator izbucnit într-un apartament situat la etajul șase al unui bloc de pe bulevardul Mamaia. În locuință se aflau cei doi proprietari, soț și soție, iar apartamentul a fost cuprins de flăcări de la lumânările aprinse în memoria fiului lor decedat în luna ianuarie. Cei doi au reușit să iasă la timp din apartament, dar femeia a revenit pentru a salva un laptop. A fost o greșeală care a costat-o viața pentru că, femeia, în vârstă de 56 de ani, a fost înconjurată de flăcări și s-a refugiat pe balcon, cu gândul că se va ține de balustrada acestuia, dar s-a prăbușit în gol și a murit la impactul cu solul. Tragedia a avut loc chiar sub ochii pompierilor, iar echipajul medical sosit de la început la fața locului nu a putut să o salveze pe femeie.

Pompieri ajunşi la intervenţie fără autoscară şi saltea

Potrivit declarațiilor ISU Constanța, primii pompieri ajunși la fața locului nu avea autoscară și nici saltea pe care aceasta să poată sări. A fost nevoie de un alt echipaj de pompieri, de această dată cu autoscară, care să fie adus de la o altă subunitate de intervenție, aflată la 8 km distanță. Asta în condițiile în care în județul Constanța există trei astfel de autoscări – una la Constanța și alte două la Cernavodă și Medgidia. Informațiile vehiculate de presa locală arată că autoscara a ajuns la locul incendiului la ora 9.40, la 13 minute după ce femeia a căzut în gol de la etajul 6.

„Am declanșat o anchetă internă, care este în plină derulare, și încercăm să aflăm dacă a fost vorba de o serie de disfuncționalități”, a declarat Mihail-Cristian Amarandei, șeful ISU Constanța. Cert este că, și în situația în care autoscara de lucru la înălțime ar fi ajuns la timp, aceasta nu era operațională imediat, ci trebuia calată pentru a putea fi întins brațul cu nacela de salvare, operațiuni care necesită o anumită perioadă de timp.

Tragedia de la Constanța a mai scos la iveală un aspect – pompierii nu dețin o saltea pentru astfel de salvări de la înălțime. Nici la Constanța, nici la Botoșani. „Cândva, aceste saltele au existat, dar s-a renunțat la ele pentru că erau vechi și nu mai prezentau siguranță în exploatare. Ele au fost înlocuite cu alte mijloace de intervenție la înălțime, cum ar fi autoscări mecanice. Dar, chiar dacă ar fi existat saltea de salvare, aceasta nu putea fi utilizată din cauza conformației terenului. În plus, și aceasta necesita un timp de instalare”, a arătat colonelul Amarandei.

Cronologia tragediei

ora 9.14 – apel primit la numărul unic de urgență 112 a fost preluat de dispecerul ISU Constanța

ora 9.15 – sunt alertate simultan o ambulanță SMURD tip B2, două autospeciale de stingere și o autoscară.

ora 9.21 – ajunge la fața locului ambulanța SMURD tip B2. Având în vedere că la Detașamentul de Pompieri „Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanța Oraș” nu există autoscară, aceasta a fost alertată din cadrul Detașamentului de Pompieri Palas.

ora 9.25 – femeia se desprinde de la balcon și cade.

ora 9.40 – autoscara a ajuns la locul intervenției

Inițial, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a anunțat că autoscara pe care ar fi putut coborî femeia a ajuns cu două minute mai târziu față de momentul în care aceasta a căzut de la etajul 6. Motivul invocat a fost că în municipiul Constanța există o singură autoscară, și transportul ei la locul incendiului a durat 8 minute.

Și Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a transmis, marți, că a fost constituită o comisie de verificare care se deplasează la Constanța. „La nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a fost deja constituită o comisie de verificare care se deplasează la Constanța în vederea clarificării situației și dispunerii unor măsuri ulterioare. Vom reveni cu informații suplimentare, în momentul în care vom avea datele preliminare ale comisiei”, precizează DSU.

Colonelul Mihail Cristian Amarandei, șeful ISU Botoșani, a fost transferat temporar, pentru o perioadă de șase luni, la comanda ISU Constanța, începând cu data de 4 februarie a.c., în urma unui ordin emis de șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, general maior Dan Paul Iamandi. Funcția de șef al ISU Constanța era vacantă în noiembrie 2020, după ce fostul șef al structurii, colonelul Daniel Gheorghe Popa, a decedat după ce s-a infectat cu SARS-CoV-2.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
7.9 ° C
10.6 °
7.8 °
97 %
2.3kmh
100 %
J
10 °
vin
18 °
S
17 °
D
3 °
lun
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încă un motiv pentru care drumul secundar spre Cornișa ar trebui să fie mai larg.

EDITORIAL

N-au mai rămas prea multe zile până când vom fi chemați (din nou) la urne. S-a mai întâmplat în noiembrie, dar nu s-a pus...

EPIGRAMA ZILEI

Joi

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...