Un botoșănean trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru fraudă cu fonduri europene a fost condamnat astăzi de magistrații Tribunalului Botoșani la un an și o lună de închisoare cu suspendare sub supraveghere.
Sentinţă pronunţată după doar un termen de judecată
Sentința a fost pronunțată după numai după un termen de judecată, în baza unui acord de recunoaștere a vinovăției. Acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, Sebastian Mihai Moroșanu a recunoscut totul și a cerut să fie judecat în formă simplificată. După ce au dictat pedeapsa, magistrații i-au stabilit și un termen de supraveghere de doi ani.
În acest interval, botoșăneanul va trebui să respecte mai multe măsuri printre care și obligația de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei municipiului Botoşani sau la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Botoşani, pentru o perioadă de 60 de zile lucrătoare. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Acte false depuse pentru sprijin financiar prin APDRP
Sebastian Mihai Moroșanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA – Serviciul teritorial Suceava la sfârșitul lunii iunie 2020. Potrivit rechizitoriului, în perioada 15 iunie 2012 – 06 august 2015, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 – Instalarea Tinerilor Fermieri, acesta ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurala și Pescuit (APDRP) mai multe documente (n.r. – adeverințe, declarații pe proprie răspundere, etc.) false prin care atesta că îndeplinește condițiile de eligibilitate prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.
„Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 177.780 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză”, au precizat procurorii DNA.
Prejudiciu achitat integral
În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor terenuri ce aparțin inculpatului, însă, imediat după trimiterea în judecată botoșăneanul a achitat integral prejudiciul cauzat Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Prin urmare, în momentul pronunțării sentinței, magistrații au ridicat toate măsurile asiguratorii instituite de procurori. Totodată, toate documentele false au fost anulate.