A doua săptămână din semestrul al doilea al anului şcolar în curs debutează cu un număr mai mare de elevi botoşăneni care vin la şcoală. Astfel, dacă săptămâna trecută conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean anunţa că urmau să revină în bănci 45.050 de copii şi elevi botoşăneni, reprezentând 71,83% din populaţia şcolară, acum numărul acestora este de 45.287 (72,20%). 17.434 de copii şi elevi botoşăneni (27,80%) îşi continuă activitatea în online.
La nivelul judeţului, în scenariul verde sunt 234 de şcoli (48,95%), cu un număr de 23.712 de elevi. În scenariul galben sunt 223 de unităţi de învăţământ botoşănene (46,66% din total unităţi). Aceste unităţi au 37.239 de elevi, dintre care 20.395 vin la şcoală, iar 16.844 au ore tot în online.
Potrivit celor precizate de Gabriel Hârtie, inspector şcolar general, judeţul Botoşani are 21 de unităţi în scenariul roşu, reprezentând 4,39% din totalul şcolilor. Aceste unităţi au un total de 1770 de elevi, dintre care 1180 vin la şcoală, iar 590 îşi desfăşoară orele prin intermediul tehnologiei şi internetului.
În scenariul roşu se află unităţile din comunele Corni, Coşula, Curteşti şi Nicşeni. Unităţile de învăţământ din municipiiile Botoşani şi Dorohoi sunt în scenariul galben. „Vineri, 19 februarie, vor fi actualizate scenariile în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă„, a mai spus Gabriel Hârtie.
Scenariile după care îşi desfăşoară activitatea grădiniţele şi şcolile
Scenariul verde se aplică în localităţile unde incidenţa (numărul de persoane infectate cu noul coronavirus raportat la populaţia din comunitatea respectivă – n.r.) este sub 1 la mia de locuitori, aici toți copiii mergând la școală și la grădință.
Scenariul galben se aplică în comunităţile unde incidența este peste 1,5 şi sub 3 la mia de locuitori. În unităţile care aplică acest scenariu, copiii merg la grădiniță, cei din clasele I-IV, dar şi colegii lor din clasele a VIII-a şi a XII-a au ore la şcoală. Ceilalţi elevi au ore în mediul online.
Scenariul roșu este valabil în localităţile unde incidența este de peste 3 la mia de locuitori. În aceste localităţi merg fizic la ore doar copiii de grădiniță și clasele I-IV la școală, restul vor face școala online.
Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid şi se merge doar pe şcoala online.