Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a ajuns astăzi la Botoșani, însoțit fiind de directorul general adjunct, Bogdan Dumitrașcu. Cei doi au participat la o întâlnire de lucru cu prefectul județului, Dan Nechifor, și directorul APIA Botoșani, Liviu Zaharia, la care a participat și deputatul PNL, Costel Șoptică, secretarul Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților.
Subiectul principal al acestei vizite de lucru a fost verificarea pregătirilor pentru demararea campaniei de primire a cererilor unice de plată aferente anul 2021. „Începe la 1 martie și se finalizează pe 15 mai. Toate cererile se depun online. Deci și anul acesta se depun tot în format online. Începând cu data de 15 vom transmite către toate unitățile administrativ teritoriale lista cu fermierii care au depus cerere în anul 2020, iar primăriile sunt obligate să transmită toate adeverințele ca fiind documentul de eligibilitate către centrele județene respectiv locale APIA”, a spus Adrian Pintea.
Programele de sprijin vor continua în anii următori
Potrivit acestuia, programele de sprijin vor continua și în anii următori, România urmând să beneficieze de un ajutor financiar european de peste 3,8 miliarde de euro pentru plata subvenţiilor în agricultură. Șeful APIA a arătat că banii vor ajunge la fermierii români pe schemele de plată deja existente, subvenţiile din fonduri europene urmând să fie acordate atât pentru terenuri, cât şi pentru animale. „Pe cei doi ani de tranziţie, s-a aprobat de Comisia Europeană Regulamentul 2220 care prevede că, pentru anii 2021- 2022 România, pe plăţile directe, va avea peste 3,8 miliarde de euro pe care să îi acordă fermierilor români. Mai pe înţelesul tuturor, vor fi bani noi pe programe vechi. Programele care au fost în exerciţiul 2015- 2020 vor fi şi în aceşti doi ani de tranziţie”, a arătat Adrian Pintea.
În acest context, directorul general APIA a subliniat că peste 90 % din banii aferenți cererilor unice pentru campania din 2020 au intrat deja în conturile fermierilor, care au îndeplinit condițiile de finanțare, deși termenul limită pentru efectuarea plăților este pe finalul iunie 2021. „În momentul de față, în județul Botoșani au ajuns, prin intermediul APIA, aproximativ 62 de milioane de euro. (…) Aproximativ 90% din numărul de fermieri care au depus cereri unice la APIA au deja banii în cont”, a spus Adrian Pintea, care a adăugat că acest lucru a fost posibil datorită digitalizării instituției, toate cererile de anul trecut fiind depuse, în premieră, în sistem on-line.