sâmbătă, aprilie 5, 2025
AcasăLocal BTAstăzi - Sfântul Haralambie

Astăzi – Sfântul Haralambie

Astăzi, 10 februarie, este cinstit Sfântul Haralambie, un mare mărturisitor şi ocrotitor al celor aflaţi în suferinţe şi necazuri.

Sfântul Haralambie a trăit în secolul al doilea după Hristos, fiind Episcop al Magneziei, în Asia Mică (Turcia de astăzi). În timpul păstoririi sale, Sfântul Haralambie a avut parte de persecuţii din partea guvernatorului Asiei Mici, pentru că a refuzat să se închine idolilor. Sfântul Haralambie a îndurat multe chinuri, însă răbda fără să crâcnească.

În timpul acestor evenimente foarte mulţi dintre cei care asistau la aceste scene s-au convertit la creştinism, iar alţii, creştini fiind deja, au mărturisit alături de ierarhul lor. Doi soldaţi, Porfirie şi Vaptos, care îl păzeau pe Sfântul Haralambie, au mărturisit că sunt creştini, fiind condamnaţi la moarte prin decapitare. De asemenea, trei femei care au văzut chinurile la care era supus martirul s-au convertit la credinţa în Hristos, fiind ucise pentru aceasta. Sfântul Haralambie a murit ca un martir în anul 202.

Pentru credinţa sa neclintită, creştinii l-au cinstit mult pe Sfântul Haralambie, rugându-l să-i ajute atunci când se aflau în suferinţe, boli sau necazuri ale vieţii. Sfântul i-a ajutat pe foarte mulţi în rugăciunile lor, în cinstea lui fiind înălţate multe biserici şi mănăstiri.

Sfântul Haralambie mai este cunoscut ca fiind apărător de ciumă şi de foamete. Confirmarea se află în Acatistul închinat lui: „Bucură-te, izbăvitorule de ciumă şi de foamete!“.

Istoria consemnează că oamenii i-au cerut ajutorul Sfântului Haralambie în vremuri grele, cum au fost „ciuma lui Caragea“, din 1813, dar şi de foametea din vremea lui Alexandru Constantin Moruzi, din 1795.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
13.8 ° C
13.8 °
13.6 °
76 %
2.1kmh
100 %
S
22 °
D
5 °
lun
5 °
mar
7 °
mie
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...