În timp ce marii evazioniști reușesc să se strecoare pe lângă lege, un dorohoian care s-a apucat de reparat aparate electrocasnice a ajuns să fie condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare pentru evaziune în formă continuată. Asta în condițiile în care așa-zisul prejudiciu adus bugetului de stat a fost de numai 1.428,80 de lei, adică ceva mai mult decât salariul minim pe economie. Cazul este cu atât mai uluitor cu cât s-a ajuns la acest verdict după o anchetă și un proces care au durat în total patru ani.
Practic, dacă s-ar socoti drumurile făcute de anchetatori, timpul pierdut pentru documentarea așa-zisului caz, hârtia consumată pentru prezentarea situației și s-ar cuantifica activitatea fiecărei persoane prin mâinile cărora a fost plimbat dosarul penal din momentul întocmirii și până la pronunțarea sentinței definitive, statul a cheltuit mult mai mult decât suma pe care ar fi încercat dorohoianul să o ascundă de ochii vigilenți ai Fiscului.
Gaură de o mie de lei la bugetul de stat
În vârstă acum de 53 de ani, dorohoianul Dorin B. și-a înființat prin 2006 un PFA pentru a-și câștiga existența. Repara te miri ce de prin casele dorohoienilor, care la rândul lor preferau să-l caute decât să-și cumpere un televizor nou. Asta până în iunie 2017, când dorohoianul s-a trezit cu polițiștii de la Economic, care i-au venit în control.
Este drept, nici Dorin B. nu tăiase chitanțe de fiecare dată când clienții i-au plătit pentru serviciile prestate. Așa că, atunci când s-a văzut luat la bani mărunți, omul a pus pe masă caietul în care notase cu mânuța lui sumele încasate de la cei care i-au trecut pragul atelierului de reparații. Când au tras linie, polițiștii au stabilit că, în perioada aprilie 2014 – iulie 2015, adică într-un an și vreo patru luni, dorohoianul efectuase un număr de vreo 40 de reparații, iar sumele încasate nu au fost evidențiate în actele contabile.
Foşti clienţă căutaţi pentru declaraţii
Nu au văzut că „afacerea” era mai mult un pretext pentru dorohoian, care avea cu ce să-și omoare timpul. Asta pentru că, să ai un client la două săptămâni nu e cine știe ce realizare. Dar anchetatorii au stabilit că era vorba de un venit nedeclarat în sumă de 8.930 lei, pentru care nu plătise impozit. Ce a urmat frizează ridicolul. Asta pentru că polițiștii au ajuns să-i caute pe foștii clienți pentru a le lua declarații cum că nea Dorin nu le-a dat chitanță.
Au căutat 37 de persoane, după care situația întocmită a ajuns la specialistul antifraudă din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunal, care a făcut la rândul lui o constatare tehnico-științifică pentru a realiza că „gaura” din bugetul statului e de fapt 1.428,80 lei, adică impozitul pe venitul nedeclarat. Iar atenție, ancheta a început în 2017 și s-a terminat în martie 2019, când dorohoianul a fost trimis în judecată.
12 termene de judecată
Paradoxal, deși Dorin B. a plătit tot prejudiciul, el a fost trimis în judecată pentru o infracțiune care sperie puțin – evaziune fiscală în formă continuată. Iar ridicolul a continuat pentru că la Tribunal, procesul a avut nu mai puțin de 12 termene de judecată, deși omul recunoscuse tot și plătise banii încă din timpul anchetei. Iar la final, instanța l-a condamnat la un an de închisoare cu suspendare, timp de doi ani bărbatul fiind obligat să respecte mai multe obligații.
Din acest moment a intervenit și ambiția dorohoianului, care a făcut apel. Așa că a urmat un nou proces la Curtea de Apel, care i-a redus pedeapsa la șase luni de închisoare. Hotărârea definitivă a fost pronunțată luni, pe 1 februarie a.c., dar aceasta vine în contradicție cu tot ce s-a întâmplat până acum întrucât din 1990 și până acum nici un mega-evazionist din județ nu a fost lăsat fără avere de cei de la Fisc, cei mai mulți scăpând prin sita justiției.