Printre cele mai căutate produse din Botoșani se numără, în ultimele luni, tabletele și laptopurile la mâna a doua. Botoșănenii au luat cu asalt casele de amanet și au lăsat rafturile goale, fără a se mai uita la gradul de uzură, parametrii tehnici sau prețul produselor. „Nici măcar nu mai ajung la raft, sunt cele mai cerute produse”, spune Ady Amariței, patronul unui lanț de case de amanet care are puncte de lucru și în Suceava și Iași.
„Nebunia” a început în octombrie, după ce au fost închise școlile, iar aparatura este folosită pentru așa-numita „școală online”. Practic, se cumpără tot ce ajunge în amanet iar situația este similară și în Suceava și Iași. „Nu pot estima nici măcar câte tablete și laptopuri am vândut în magazinele noastre, dar știu că toți colegii au rafturile goale. A fost impusă școala online și nu toți oamenii își permit produse noi”, explică Amariței.
Au cumpărat pentru copii ce li s-a spus la TV
Patronul botoșănean spune că nu s-a mai confruntat cu un astfel de fenomen. „Există creșteri de vânzări ciclice, se întâmplă mai ales în perioada sărbătorilor. Atunci vin acasă botoșănenii care lucrează în UE și au bani de cumpărături. Dar în acele perioade se vinde orice, de la bijuterii la electronice. De această dată românii nu s-au mai întors, din cauza pandemiei, dar vânzarea a fost făcută pe tablete și laptopuri”, susține Ady Amariței. Pe lângă laptopuri și tablete, s-au vândut masiv în ultimele luni și telefoane mobile dar și unități de calculator. Deși au fost căutate, acestea din urmă se mai găsesc încă la vânzare pentru că discursul public guvernamental a fost legat de laptopuri și de tablete iar botoșănenii au cumpărat ce au auzit la televizor că e necesar pentru copii.
Au făcut liste de așteptare
Adevărați întreprinzători, patronii magazinelor de amanet au găsit soluții pentru criza cu care se confruntă: au întocmit liste de așteptare. „Dacă cineva vrea un laptop sau o tabletă, merge la magazin și își lasă numele și numărul de telefon. Când primim un produs, sunăm clientul și îl întrebăm dacă îl vrea. Practic, sunt multe săptămâni de când tabletele și laptopurile nu mai ajung pe raft, nu mai sunt expuse. Ele se vând imediat ce le primim”, adaugă Ady Amariței, patronul unei rețele de amanet din Botoșani. Teoretic, școala se va relua în format fizic de pe 8 februarie, dar listele de așteptare de la amanet sunt încă lungi iar botoșănenii nu renunță la speranța că vor putea cumpăra pentru copii un laptop sau o tabletă, folosite.