spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTAccidentul de pe Calea Națională - șoferul ar putea scăpa de dosarul...

Accidentul de pe Calea Națională – șoferul ar putea scăpa de dosarul penal (VIDEO)

Șoferul implicat în accidentul produs pe 21 ianuarie a.c. în intersecția străzilor Ion Pillat și Calea Națională, soldat cu rănirea unei femei, ar putea scăpa de dosarul penal deschis de polițiști. Asta din cauza modificărilor aduse în 2014 la Codul Penal.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Astfel, potrivit prevederilor legale, pentru a se putea discuta despre vătămare corporală din culpă, victima accidentului rutier trebuie să facă dovada că evenimentul rutier a avut ca și consecințe cauzarea unei infirmități, leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, un prejudiciu estetic grav şi permanent, avortul sau punerea în primejdie a vieţii.

Deocamdată, anchetatorii nu au astfel de indicii. În plus, urmărirea penală poate să înceapă numai în baza unei plângeri prealabile făcută de victima accidentului. „Victima accidentului nu s-a adresat încă organelor judiciare cu o astfel de plângere și nu există indicii că aceasta ar fi suferit leziuni care să necesite mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale”, a arătat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean. În aceste condiții, există posibilitatea ca dosarul penal deschis în cauză de polițiștii rutieri să fie clasat la finalul cercetărilor.

Victima are 3 luni la dispoziţie pentru a depune plângere

Totuși, victima are la dispoziție trei luni de la data producerii accidentului rutier pentru a depune plângerea prealabilă și documentele aferente. Asta pentru că îngrijirile medicale prevăzute în lege nu se referă strict la perioada în care o persoană stă efectiv în spital, ci și perioada de după externare în care sunt necesare operațiuni medicale sau tratamente medicamentoase pentru ca starea de sănătate a victimei să revină la momentul anterior accidentului de circulație. Și, chiar dacă dosarul penal va fi închis, șoferul va fi sancționat contravențional pentru neacordare de prioritate.

Daune pentru suferinţă cerute pe cale civilă

Cert este că, indiferent de numărul de zile de îngrijiri medicale, femeia care a fost accidentată poate pretinde daune pentru suferințele trăite pe cale civilă. Asta înseamnă că victima poate să deschidă un proces la Judecătorie și să ceară despăgubiri fie de la șofer, fie de la firma de asigurări la care era asigurat autoturismul pentru răspundere civilă auto. De altfel, la finalul cercetărilor, indiferent de modul în care va fi soluționat dosarul penal, polițiștii rutieri sunt obligați să-i comunice victimei că are acest drept. Doar că, în cazul unui astfel de dosar civil, victima este posibil să fie obligată la plata unei taxe de timbru în funcție de valoarea daunelor pe care le pretinde.

Şoferul nu a redus viteza înainte de trecerea pentru pietoni

Accidentul a avut loc joi, pe 21 ianuarie a.c., când o femeie în vârstă de 53 de ani s-a angajat în traversarea Căii Naționale, în sensul giratoriu Pod de Piatră, venind dinspre strada Ion Pillat. Înainte de a coborî de pe trotuar, femeie s-a asigurat și a început traversarea. Înainte de a ajunge pe refugiul care desparte cele două sensuri de mers, dinspre bazar a apărut un autoturism Opel condus de un bărbat în vârstă de 58 de ani, care nu a redus viteza în apropierea trecerii de pietoni. Acest lucru se pare că a speriat-o pe femeie, care a ezitat câteva fracțiuni de secundă între a reveni pe trotuar sau a-și continua traversarea spre refugiu.

Izbită de autoturism, femeia a fost proiectată pe asfalt și s-a ales cu mai multe traumatisme. Victima a fost preluată de un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță și transportată la spital, dar a părăsit unitatea medicală în cursul aceleiași seri. La locul accidentului au ajuns și polițiștii rutieri, care au efectuat o serie de cercetări și au deschis un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, dosar aflat în curs de soluționare.

Accident filmat de un botoşănean

Momentul producerii accidentului a fost filmat de un botoșănean, care a trimis imaginile „Monitorului de Botoșani”. Înregistrarea a generat diverse reacții în rândul internauților, o parte dintre cei care au vizualizat filmulețul fiind intrigați de faptul că au existat șoferi care au trecut pe lângă locul accidentului fără să intervină în vreun fel.

Sistemul de sancționare a accidentelor rutiere ușoare adoptat prin intermediul Codului penal din 2014 a urmărit practic dezincriminarea unor fapte considerate mai puțin grave și în care statul investea sume de bani și resurse umane în cadrul anchetelor penale. Motivul – aceste anchete nu aveau o finalitate în instanță întrucât unele victime preferau să se împace cu șoferii chiar în timpul proceselor.

Doar că efectul a fost invers întrucât șoferii nu au mai simțit presiunea legii, iar numărul accidentelor rutiere a crescut de la un an la altul. Acest lucru a atras critici pentru statul român din partea Uniunii Europene. Astfel, un raport întocmit în 2008 de UE, pe baza cifrelor comunicate de Consiliul Superior al Magistraturii, a arătat că, în România, infracțiunile rutiere au ajuns să ocupe locul doi în topul faptelor de natură penală, după furturi. Anul trecut, de exemplu, în județul Botoșani s-au produs 407 accidente rutiere, soldate cu 465 victime omenești.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
0.6 ° C
1.6 °
-0 °
83 %
5.2kmh
1 %
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...