Legea Compostului, care intră în vigoare în februarie, a pus pe jar comunitățile locale din toată țara. Potrivit legii, toate materialele care pot fi transformate în compost trebuie adunate din gospodării și transportate în spații special amenajate pentru a fi procesate. Așadar, frunzele și crengile nu mai pot fi arse în curte toamna sau primăvara, ci trebuie colectate selectiv și predate firmelor de salubritate. Mai mult, parlamentarii au decis că persoanele fizice care nu adună materiile compostabile pot fi amendate cu sume cuprinse între 400 și 800 de lei.
Compostul este un îngrășământ natural care se obține prin descompunerea materiilor organice, cu precădere plante, frunze și crengi subțiri rezultate în uma toaletării arborilor sau a pomilor fructiferi.
Au cerut 7 stații de compostare, s-a aprobat doar una
Deși legea va intra în vigoare, responsabilii botoșăneni susțin că prevederile ei nu pot fi aplicate. „Au pus căruța înaintea cailor, fără norme de aplicare nu se poate face mare lucru. Trebuie să existe caracteristici tehnice, cum se face colectarea, cum se face compostarea”, spune Ovidiu Aparaschivei, directorul Asociației de Dezvoltare Intracomunitară ECOPROCES. De altfel, potrivit lui Aparaschivei, botoșănenii au făcut deja demersuri pentru a evita sancțiunile impuse de lege.
„Am propus înființarea de stații mai mici, câte una în fiecare oraș. Ni s-a respins propunerea, dar sperăm că vom reuși să fim luați în seamă. Ceea ce știm este că vom avea o stație de compostare centralizată, la Stăuceni”, explică Aparaschivei. Așadar, dacă normele de aplicare a legii nu vor dispune altfel, crengile și frunzele din tot județul vor fi colectate în containere speciale, iar firmele de salubritate le vor transporta la Stăuceni, unde urmează să fie transformate în îngrășământ natural.