spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTPădure în bătaia puștii. Copaci transformați în lemn de foc

Pădure în bătaia puștii. Copaci transformați în lemn de foc

Pădurea de lângă poligonul militar de la Copălău a ajuns să fie „ciuruită” de gloanțele soldaților. Situația o cunosc cel mai bine angajații firmele de profil care participă la licitațiile organizate de Direcția Silvică pentru adjudecarea loturilor de lemne „pe picior” din zona respectivă. Angajații acestor firme spun că, nu de puține ori, au găsit gloanțe înfipte în trunchiurile copacilor. „Este posibil ca în timpul tragerilor organizate în poligon unele focuri de armă să fi fost executate greșit, ori unele gloanțe au ricoșat după ce au lovit un alt obiect mai dur. S-a întâmplat însă ca, după ce am doborât un copac, să lovim cu lanțul de la drujbă un glonț rămas înfipt în trunchi”, spun angajații firmelor de exploatare a lemnului. Dar problema nu este aceasta, ci faptul că lemnul respectiv nu poate fi valorificat către fabricile de parchet sau mobilă, care evită să cumpere acești copaci pentru a evita incidentele de pe bancurile de lucru. Prin urmare, copacii respectivi nu pot fi valorificați decât ca lemn de foc, la un preț mult mai mic.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Pădure cu regim special

Cu toate acestea, directorul Direcției Silvice Botoșani, Marius Havriș, consideră că aspectele nu sunt chiar atât de grave. Chiar dacă Romsilva deține o suprafață importantă de pădure lângă poligon, parcelele aflate în zona de protecție și în care copacii ar putea fi loviți de gloanțele militarilor nu intră în exploatare, asemeni unui lot obișnuit de pădure.

„Tot arboretele din acele parcele este inclus într-o grupă specială pentru protejarea obiectivelor militare și acolo se fac numai lucrări de conservare. Practic, pădurea de acolo a fost creată tocmai în acest scop, a protejării poligonului militar și a zonei adiacente”, a arătat Marius Havriș. În plus, directorul Direcției Silvice spune că Romsilva a scos la licitație câteva partide „pe picior” (n.r. – arbori nedoborâți încă), iar loturile au fost adjudecate. „Poate este afectată puțin calitatea lemnului, după sortare, însă nu este o problemă majoră. Agenții economici care au exploatat în zonă știu că sunt partide în jurul poligonului și trebuie să aibă mai multă grijă la indistrializare, dar nu este un capăt de țară”, a adăugat Marius Havriș, care a precizat că tot ce s-a scos la licitație în jurul poligonului a fost adjudecat.

Totuși, operatorii economici care doreau să valorifice masa lemnoasă către fabricile din industria de prelucrare a lemnului au întâmpinat probleme întrucât firmele în cauză au refuzat să achiziționeze lemnul provenind din acele loturi. Prin urmare, arboretele nu ar putea fi valorificat decât ca lemn de foc.

Suprafață militară de sute de hectare

Potrivit unui extras din dosarul de de omologare a Poligonului militar de la Copălău, sectoarele de protecție și zonele militare de restricție sunt bine delimitate. Astfel, suprafața zonei militare restricționate măsoară 640 de hectare și include sectoarele de tragere, dar și zona de siguranță. Practic, de la aliniamentul trasat din dreptul comandamentului, zona de siguranță în adâncimea pădurii măsoară 8.100 de metri și are o lățime maximă de 2.720 de metri. Altfel spus, toți copacii din acest sector pot fi loviți de gloanțe ori fragmente din proiectile. Asta pentru că în poligonul militar de la Copălău sunt distruse toate elementele de muniție rămase neexplodate din timpul războaielor mondiale și descoperite în județ.

Trageri cu muniție reală de război

Cert este că în ultima perioadă în poligonul militar de la Copălău au avut loc mai multe trageri. Astfel, în perioada 12-13 decembrie 2020, Detaşamentul Protecţia Forţei „Free Dacians”, structură generată de către Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun”, care urmează să execute o misiune în Teatrul de Operaţii din Afganistan, a parcurs exerciţiul de repetare a misiunii. A fost un fel de evaluare finală, în care exercițiile au fost executate cu muniție reală de război. După numai câteva zile, tot în decembrie 2020, soldații profesioniști de la Batalionul 335 Artilerie au desfășurat și ei trageri în Poligonul Automatizat Copălău. „În poligon nu se trage doar cu armament uşor de infanterie, cu pistolul, ci se fac antrenamente cu detonarea încărcăturilor reale de exploziv. Se lucrează cu muniţie reală, de război”, spun militarii.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
2.7kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...