Ministerul Muncii va demara o campanie de evaluare a ajutoarelor sociale. „Suntem în etapa de pregătire a campaniei naţionale de evaluare a ajutoarelor sociale, care va demara în curând în toată ţara cu echipe mixte ale Agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, Inspectoratelor Teritoriale de Muncă şi Agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă”, a afirmat Raluca Turcan, ministrul Muncii.
Raluca Turcan a discutat deja cu reprezentanţii Asociaţiilor Oraşelor, Municipiilor şi Comunelor din România despre obiectivele acestei campanii şi despre modul de lucru.
„Vom identifica, în primul rând, beneficiarii de ajutoare sociale care se află în situaţii cu adevărat vulnerabile, fiind inapţi de muncă, persoane cu vârstă de pensionare sau care au în întreţinere copii mici. Pentru această categorie de beneficiari, vom identifica măsuri integrate de sprijin pentru a reduce gradul de vulnerabilitate. În al doilea rând, vom găsi soluţii pentru creşterea gradului de ocupare în rândul beneficiarilor de ajutor social care pot munci”, a mai spus ministrul.
Peste 3000 de botoşăneni primesc venit minim garantat
Sebastian Tocariu, directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială (AJPIS), a declarat că instituţia a transmis datele solicitate de către minister, însă nu s-a stabilit data la care vor începe controalele.
Datele centralizate la nivelul judeţului Botoşani arată că la finele lunii noiembrie 2020 în judeţ erau 3033 de botoşăneni beneficiari de venit minim garantat, valoarea ajutoarelor primite de aceştia totalizând 777.902 de lei. Localităţile cu cei mai mulţi beneficiari de venit minim garantat sunt: Botoşani – 241, Hudeşti – 189, Ştefăneşti – 176, Cristineşti – 137 şi Dorohoi – 136. La polul opus se află comunele Roma şi Nicşeni cu câte şapte beneficiari, Dersca – 6, Mihăileni – 5, Răuseni – 4, Mitoc şi Gorbăneşti cu câte doi beneficiari.
În urmă cu zece ani erau 7000 de beneficiari
Numărul beneficiarilor de venit minim garantat este cu mult mai mic comparativ cu cel din urmă cu zece ani. Până în anul 2009 ajutorul social s-a plătit direct de primării. În ianuarie 2010, când AJPIS Botoşani a preluat plăţile, a plătit peste 7000 de dosare, pentru decembrie 2009. Tot în ianuarie 2010 primăriile botoşănene au transmis la AJPIS toate dosarele pe care le aveau în plată. Instituţia judeţeană a primit însă doar 5000 de dosare, dovadă că 2000 de dosare fuseseră aprobate din raţiuni electorale.