Un polițist botoșănean trimis în judecată pentru luare de mită a fost achitat de instanța de judecată care a apreciat că la dosar nu există probe care să demonstreze comiterea faptei. Sentința definitivă a fost pronunțată săptămâna trecută de Curtea de Apel Suceava, după ce în primă instanță polițistul fusese condamnat. În același dosar, un alt botoșănean inculpat pentru complicitate la dare de mită și conducere fără permis s-a ales cu o condamnare de doi ani și patru luni de închisoare, dar magistrații au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
Nebunie după o plângere penală
Povestea pare destul de încâlcită, însă firul evenimentelor este uluitor, iar sentința Curții de Apel Suceava a venit după un proces care a început la Tribunalul Botoșani și a durat aproape doi ani și jumătate. Eroii acestei întâmplări cu final neașteptat au fost un tânăr în vârstă de 21 de ani din municipiul Botoșani, Vasile Preda, și un polițist din cadrul Poliției municipiului Botoșani, Dorin Mitică Podiuc, care se știau de mai multă vreme, tânărul locuind în Centrul vechi al municipiului, acolo unde agentul de poliție avea sector de acțiune. Doar că familia tânărului ținea legătura cu un botoșănean fugit în Franța încă de pe vremea comuniștilor, care obișnuia să se întoarcă în țară din când în când și să-i ajute cu bani. Așa s-a întâmplat și în noiembrie 2017, când „francezul” a revenit din Hexagon pentru funeraliile mamei sale. Doar că lucrurile au luat o turnură neașteptată, care s-a lăsat cu o plângere penală, în urma căreia a început toată nebunia.
Șpagă pentru un așa-zis dosar penal
Potrivit informațiilor aflate la dosar, tânărul, Vasile Preda, ar fi obișnuit să conducă mașina cu toate că nu avea permis, iar pe 9 noiembrie 2017 el a fost oprit în trafic de un echipaj de poliție în apropierea Liceului Pedagogic. Atunci, tânărul i-ar fi cerut „francezului” 2.000 de euro pentru o așa-zisa șpagă, pentru a scăpa de un eventual dosar penal. Banii ar fi fost oferiți în două tranșe – 400 de euro în ziua cu pricina și 1.600 de euro a doua zi, în toată această întâmplare fiind implicat și un polițist îmbrăcat în uniformă și aflat în serviciu cu autospeciala poliției. Poate lucrurile s-ar fi oprit aici, însă tânărul a vrut să mai scoată niște bani de la „francez” pentru un presupus accident. Indignat de comportamentul polițistului, fără să-l mai anunțe pe tânăr, francezul a mers a doua zi la poliție și a făcut denunțul, povestind toată întâmplarea.
Imagini video, interceptări și martori audiați
După ce a fost audiat, el l-a anunțat pe Vasile Preda, crezând că a făcut o faptă bună. Doar că denunțul lui a provocat o adevărată răsturnare de situație. Astfel, intrați pe fir, anchetatorii au început să adune probe, i-au pus sub supraveghere pe cei doi și au declanșat tăvălugul. Au fost identificate câteva imagini surprinse cu camerele de supraveghere, au fost efectuate câteva interceptări telefonice și căutați martori care au confirmat că tânărul s-a întâlnit cu un polițist în uniformă și aflat într-o autospecială de poliție. Problema cea mare a fost că, într-adevăr, tânărul nu avea permis de conducere, iar polițistul ar fi știut acest lucru. Prin urmare, în momentul în care l-a oprit în trafic lângă Liceul Pedagogic, agentul de poliție trebuia să ia măsuri, conform legii. În urma anchetei procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani și a ofițerilor de la Serviciul Județean Anticorupție, pe baza probelor adunate în timpul investigațiilor, polițistul a fost inculpat pentru luare de mită și complicitate la conducerea unui vehicul fără permis de conducere, iar Vasile Preda pentru complicitate la luare de mită și conducere fără permis.
Condamnare în primă instanță
Procesul s-a judecat în primă instanță la Tribunalul Botoșani, cei doi fiind condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Asta deși ei au negat tot timpul comiterea faptelor și au avansat ideea că plângerea francezului, de la care a pornit totul, ar fi fost depusă din răzbunare, denunțătorul încercând să se răzbune pe polițistul care l-ar fi verificat de câteva ori. De altfel, agentul de poliție a arătat că în ziua în care s-ar fi dat prima șpagă de 400 de euro el nu era de serviciu, iar a doua zi plecase în concediu.
Prin urmare, sentința Tribunalului Botoșani a fost contestată, iar pe 15 ianuarie a.c. Curtea de Apel Suceava a dat verdictul, polițistul fiind achitat inclusiv pentru a doua infracțiune de complicitate la conducerea unui vehicul fără permis, magistrații apreciind că acesta ar fi comis fapta fără vinovăția prevăzută de lege.
Complice la luare de mită condamnat
Cum s-a ajuns la acest verdict este greu de spus întrucât, deocamdată, judecătorii nu au prezentat motivarea sentinței. Cert este că tânărul Vasile Preda a fost condamnat inclusiv pentru complicitate la luare de mită, deși, conform sentinței Curții de Apel Suceava, nu se cunoaște identitatea persoanei mituite.