Protestele declanșate de angajații din sistemul bugetar au culminat astăzi, când în numai câteva ore în Piața Revoluției au avut loc două pichetări organizate de sindicate.
După protestul polițiștilor de la Diamantul, la ora 14 au ieșit în stradă, pentru a-și striga nemulțumirea, angajații Penitenciarului Botoșani, înscriși în Sindicatul „Novo Legis”, polițiștii și polițiștii de frontieră înrolați în Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, angajații din sistemul de protecție socială înscriși în Sindicatul „Impact” -Federația Națională Sindicală „Pro.Asist”, dar și sindicaliști din cadrul societății „Urban Serv” SA, cu toții afiliați la Confederația Națională a Sindicatelor „Cartel Alfa”.
„Suntem prezenți în fața Prefecturii, împreună cu colegii de la Penitenciarul Botoșani, pentru a ne exprima nemulțumirea față de măsurile adoptate prin ordonanța 226/2020 a acestei guvernări. Suntem aici nu pentru a cerși. Suntem la poarta lor pentru a le transmite să respecte legea. Avem o lege a salarizării unice, care presupune creșterea salariilor într-o formă etapizată, graduală, și pentru polițiștii din penitenciare. Din păcate, guvernanții nu vor să o aplice. Este o primă formă de protest și dacă nu vor respecta legea, ca ceilalți cetățeni, vom recurge și la alte forme de protest”, a spus Răzvan Chilărașu, vicepreședintele la nivel național al Sindicatului Național al Polițiștilor de Penitenciare.
Protest al Poliţiştilor de Frontieră
Tot astăzi au ieșit în stradă pentru prima dată și polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră (STPF) Botoșani, afiliați la Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).
„Nu cerem majorări salariale şi pensii mărite, cerem doar respectarea Legilor 153/2017 şi 223/2015, nealterate de OUG 226/2020. Dacă Guvernul cere polițiștilor să respecte legea, noi cerem să o respectăm cu toții! Protestul nostru nu e doar pentru noi, e pentru toți angajații din România, indiferent dacă lucrează la stat sau în mediul privat”, a spus Minodora Răcnea, liderul organizației județene a SNPPC din cadrul STPF Botoșani, unul dintre cele mai mari organizații sindicale a polițiștilor din Botoșani.
Printre revendicările SNPPC figurează
- abrogarea art. I din OUG 226/2020, prin care se anulează aplicarea etapizată a Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (art. 38), de la 1 ianuarie 2021, respectiv acordarea a 1/2 din diferența salarială rezultată dintre cuantumul actual și cel prevăzut în lege, pentru 2022;
- abrogarea art. VIII (7) din OUG 226 / 2020 care anulează indexarea pensiilor militare de stat, cu rata inflației, în cursul acestui an, prin derogare de la Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare;
- majorarea, la plafonul permis de lege, de 25%, a sporului pentru risc și suprasolicitare neuropsihică, acordat în prezent polițiștilor judiciariști, specialiștilor din structurile de investigații criminale, de combatere a criminalității organizate, de acțiuni și intervenții speciale, din centrele de arest-transfer, criminaliștilor etc.), conform Legii 153/2017;
- majorarea normei lunare de hrană acordate personalului MAI, dat fiind faptul că actuala valoare nu a fost actualizată cu indicii prețurilor de consum ai produselor alimentare, așa cum aceștia sunt stabiliți de Institutul Național de Statistică;
- încadrarea în condiții de muncă mai avantajoase a personalului contractual din cadrul MAI, care este tratat neunitar și discriminatoriu din acest punct de vedere, conform actualelor reglementări;
- acordarea unui supliment salarial pentru risc medical și angajaților din Ministerul Afacerilor Interne, aflați, încă din data de 16 martie 2020, în prima linie a combaterii și prevenirii efectelor pandemiei medicale, deoarece își expun zilnic sănătatea acestui pericol, prin prisma misiunilor efectuate și a contactului permanent cu diverse categorii de persoane, simptomatice sau asimptomatice.
- reducerea deficitului de personal prin angajări din sursă externă și suplimentarea locurilor în școlile de profil, inclusiv reducerea perioadei de școlarizare.
Interesant este că la acțiunea de protest care a început la ora 14 au participat și angajați ai Penitenciarului Iași, înscriși în Sindicatul „Iuris”.