Municipalitatea botoşăneană nu renunţă la demersurile vizând preluarea Cinematografului Unirea. „Voi pune bani în buget pentru a plăti datoriile pe care le are regia autonomă care gestionează Cinematograful Unirea, pentru a finaliza procedurile, astfel încât cinematograful să ajungă în patrimoniul primăriei pentru a fi reabilitat şi pentru a-i da o destinaţie cu precădere culturală”, a declarat primarul Cosmin Andrei.
Edilul a adăugat că va organiza o dezbatere publică în care botoşănenii să spună care este cea mai bună destinaţie pentru acest imobil, dacă va fi reabilitat sau va fi construit un alt imobil în locul actualului cinematograf.
„Pentru a ajunge în patrimoniul primăriei, corespondenţa cu RADEF spune că trebuie să preluăm atât activul, cât şi pasivul. Pasivul este undeva între 300.000 şi 400.000 de lei, care reprezintă nişte datorii pe care le au cei de la regia autonomă şi pe care, de altfel, inteţionez să le bugetez, să le plătesc, pentru a finaliza această înţelegere. Consider că este un demers bun. Putem avea o casă a instituţiilor de cultură, care să ofere şi spaţii pentru ONG-uri care activează în acest domeniu, care să ofere un centru cultural pentru tinerii merituoşi din Botoşani, care nu au unde să se exprime”, a concluzionat Cosmin Andrei.
Demersuri începute în anul 2009
Demersurile vizând preluarea cinematografului au fost începute în 2009, însă nu au avut finalitatea dorită din cauza modificărilor legislative şi tergiversărilor RADEF.
În ianuarie 2017, consilierii municipali au aprobat proiectul vizând aprobarea notificării Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor România-Film în vederea preluării cinematografului din proprietatea privată a statului, în domeniul public al municipiului Botoșani, împreună cu terenul și bunurile mobile aferente.
În martie 2020, primarul Cătălin Flutur, anunţa că au fost înaintate adrese în vederea preluării cinematografului.
„Este o idee la care nu renunț. Suntem singurii care putem să dăm valoare acelei clădiri, singurii care putem să preluăm și personalul. Ne interesează această clădire pentru că este într-o zonă centrală și vrem să facem un centru multicultural, să dăm un loc și Filarmonicii din Botoșani, ca să nu mai stea în chirie la Casa Sindicatelor”, spunea atunci Cătălin Flutur.
Clădirea trebuie reabilitată în patru ani
Ordonanţa de urgenţă privind cinematografia, reglementează în favoarea administraţiei publice locale posibilitatea de preluare a sălilor de spectacol cinematografic, în baza unei notificări transmisă RADEF. În termen de zece zile de la primirea notificării, Regia era obligată să-şi desemneze reprezentantul şi să semneze protocolul de predare – primire, lucru care nu s-a întâmplat.
În termen de patru ani de la preluarea cinematografului, această clădire trebuie reabilitată. Mai mult, municipalitatea trebuie să preia şi personalul cinematografului, dar şi să asigure difuzarea periodică a filmelor pentru o perioadă de 15 ani.