Protestele polițiștilor iau amploare. Astăzi, zeci de polițiști afiliați la Sindicatul Polițiștilor și Personalului Contractual din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (n.r. – organizație independentă), Sindicatul „Diamantul” și Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual au protestat în Piața Revoluției în semn de protest față de decizia Guvernului de a îngheța salariile angajaților din sistemul bugetar.
Cu pancarte pe care erau menționate diverse mesaje față de politicieni, cu vuvuzele, dar și portavoce, sindicaliștii au acuzat faptul că polițiștii se simt discriminați întrucât nici până în momentul de față salariile în cazul lor nu au fost aliniate la nivelul celor din alte sectoare de activitate. În plus, ei au arătat faptul că polițiștii se confruntă cu un mare deficit de personal, iar pe acest fond a apărut suprasolicitarea la locul de muncă. Totodată, ei au subliniat că, deși s-au aflat în prima linie în acțiunile de combatere a pandemiei de coronavirus, polițiștii nu au beneficiat de aceleași compensații asemeni celor din sănătate ori din cadrul prefecturilor. În plus, polițiștii sunt nevoiți să achite singuri contravaloarea textelor de depistare a SARS-CoV-2.
„Polițiștii nu solicită noi creșteri salariale, ci doar respectarea celor convenite în 2017”
Sindicaliștii au mai arătat că, la începutul pandemiei, au fost situații în are polițiștii au trebuit să-și cumpere singuri echipamentul de protecție, începând cu măști, mănuși sau dezinfectant. În acest contexr, ei se declară total nemulțumiți de faptul că Guvernul a decis să înghețe salariile, fără a exista un dialog social.
„În 2017, la adoptarea legii privind salarizarea unitară, cei din familia ocupațională apărare, ordine publică și securitate națională au dat dovadă de înțelegere ca la acea dată salariile din alte familii ocupaționale să fie majorate într-o singură tranșă, așa cum a fost cazul medicilor, sau în două tranșe cum a fost cazul profesorilor, iar în cazul polițiștilor majorarea trebuia făcută conform legii în patru tranșe egale de 25% în fiecare an în perioada 2018 – 2022. Așadar, acest fapt se regăsește în textul legii 153/2017. Polițiștii nu solicită noi creșteri salariale, ci doar respectarea celor convenite în 2017 și transpuse în Legea salarizării unitare, legea adoptată de parlament și promulgată de președintele țării”, a spus Bogdan Tudosă, vicepreședintele organizației județene a Sindicatului „Diamantul”.
Sindicaliştii au solicitat o întrevedere cu Prefectul
O delegație a sindicaliștilor a solicitat o scurtă întrevedere cu prefectul județului, Dan Nechifor, pentru a-i înmâna din nou o listă cu revendicările lor, care să fie înaintată Guvernului. Astfel, sindicaliștii cer ca polițiștii să fie exceptați de la ordonanța prin care s-a dispus înghețarea salariilor, iar compensația de risc să fie acordată tuturor polițiștilor din serviciul operativ care sunt expuși la infectarea cu SARS-CoV-2. În plus, protestatarii au cerut să se renunțe la reținerea contribuției individuale la bugetul de stat pe motiv că polițiștii nu primesc nimic în schimbul acestei compensații.
O altă revendicare vizează desecretizarea normelor de salarizare, așa cum s-a procedat în cazul polițiștilor de penitenciare, întrucât acest lucru obstrucționează chiar accesul angajatului la verificarea asupra propriului salariu.
„Protestul de astăzi este una din primele reacții, polițiștii aflându-se la capătul răbdării. În cazul în care revendicările noastre nu se vor fi soluționa favorabil, suntem hotărâți să continuăm acțiunile de protest în paralel cu alte măsuri”, au transmis sindicaliștii.
Protestul de astăzi a fost unul spontan
De altfel, protestul de astăzi a fost unul oarecum spontan, care i-a luat prin surprindere inclusiv pe jandarmii care asigură ordinea publică la astfel de manifestări, întrucât aceștia nu știau de pichetarea de astăzi.
În schimb, mâine, în Piața Revoluției ar urma să aibă loc o nouă pichetare a Prefecturii, la care au anunțat că vor participa și polițiștii de penitenciare afiliați la Sindicatul „Novo Legis” din Penitenciarul Botoșani, dar și polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră (STPF) Botoșani, afiliați la Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).
„Nu cerem majorări salariale şi pensii mărite, cerem doar respectarea Legilor 153/2017 şi 223/2015, nealterate de OUG 226/2020. Dacă Guvernul cere polițiștilor să respecte legea, noi cerem să o respectăm cu toții! Protestul nostru nu e doar pentru noi, e pentru toți angajații din România, indiferent dacă lucrează la stat sau în mediul privat”, a spus Minodora Răcnea, liderul organizației județene a SNPPC din cadrul STPF Botoșani, unul dintre cele mai mari organizații sindicale a polițiștilor din Botoșani.