Poliţiştii locali din Biroul disciplină în construcţii au finalizat verificările la cele trei spălătorii auto din zona Pacea, acolo unde, la jumătatea lunii decembrie, apa băltea pe stradă. Poliţiştii au găsit mai multe nereguli şi au dispus măsuri pentru intrarea în legalitate.
„În urma verificărilor, s-au constatat mai multe aspecte, dintre care cel mai important este faptul că toţi cei trei agenţi economici sunt branşaţi la reţeaua de apă pluvială, dar fără a deţine autorizaţie de construire şi acordul administratorului drumului. Au fost dispuse măsuri ce vor trebui realizate până la data de 30 iunie 2021”, a declarat viceprimarul Liviu Toma.
Practic, până la 30 iunie, cei trei agenţi economici trebuie să obţină autorizaţie de construire şi acordul administratorului drumului (primăriei – n.r.) pentru racordarea spălătoriilor la reţeaua de canalizare pluvială.
Spălătorii construite fără autorizaţie
Din raport reiese că racordarea la reţeaua de apă pluvială nu este singura problemă. Doar una dintre spălătorii deţine autorizaţie de construire de la primărie pentru clădirea ridicată pe respectivul amplasament, autorizaţia fiind emisă în noiembrie 2019. În schimb, celelalte două obiective au fost ridicate în anul 2012, respectiv 2015, fără autorizaţie emisă de primărie pentru lucrările de construire spălătorie auto şi vulcanizare. Spălătoriile au fundaţii din beton armat, structură metalică şi acoperiş de tip şarpantă cu învelitoare din tablă.
Operatori obligaţi să obţină autorizare până la 30 iunie 2021
Cei doi operatori au obligaţia, tot până la 30 iunie 2021, să obţină autorizaţie de construire în vederea intrării în legalitate pentru lucrările de construire spălătorie auto şi vulcanizare, asta numai în cazul în care condiţiile urbanistice permit. În caz contrar, vor trebui să desfiinţeze construcţiile ridicate ilegal. Aceştia nu au fost amendaţi deoarece construcţiile existente pe cele două amplasamente au o vechime mai mare de trei ani şi, potrivit legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, „dreptul de a constata contravenţiile şi de a aplica amenzile se prescrie”.
Nova Apaserv somată să nu mai execute lucrări fără autorizare
Dincolo de măsurile stabilite pentru cei trei agenţi economici, municipalitatea, în calitate de administrator al domeniului public, a solicitat operatorului Nova Apaserv să nu mai execute lucrări de branșare sau recepție la sistemul de canalizare fără autorizație de construire şi aviz – acord de la administratorul drumului. „Am mai solicitat să se intervină de urgență pentru remedierea problemelor tehnice în rețeaua de apă – canal pe care o administrează și în mod special acolo unde sunt cunoscute probleme de funcționare, chiar dacă s-a acceptat racordarea unor beneficiari fără a deține toate documentele legale necesare”, a mai spus Liviu Toma.