Protest fără precedent al polițiștilor botoșăneni, care au ieșit astăzi în Piața Revoluției pentru a-și striga nemulțumirile. De la înghețarea salariilor, sindicaliștii au ajuns la acuzații grave de corupție, atât față de fosta conducerea a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cât și în privința unor conduceri de la nivel local, mai ales din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.
Promisiuni în loc de creşteri salariale
Acțiunea de protest a fost organizată de Sindicatul Național al Polițiștilor de Frontieră și Sindicatul Polițiștilor din România „Diamantul”, dar la aceasta au aderat și o parte dintre membrii Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. Lor li s-au alăturat și Asociația Cadrelor Militare în Rezervă din cadrul MAI, nemulțumiți la rândul lor că în loc de creșterea pensiilor s-au ales de trei ani de zile numai cu promisiuni. În total, peste 50 de poliţişti şi poliţişti de frontieră au pichetat Prefectura, principala nemulţumire fiind îngheţarea salariilor din sistemul bugetar, dar mai ales aplicarea unui sistem total diferit de salarizare în cazul polițiștilor, care alimentează inechitățile chiar în rând angajaților Ministerului Afacerilor Interne.
„Lumea şi populaţia trebuie să înţeleagă că noi, astăzi, nu am venit să cerem o creştere salarială, ci doar aplicarea legii în mod corect. Noi suntem plătiți astăzi diferențiat, nu pe baza Legii unice a salarizării. Cei mai vechi în sistem suntem plătiți în baza salariului minim pe economie din 2009, iar sporurile se calculează prin raportare la același salariu, în timp ce polițiștii care au venit în sistem după 2017, când a fost adoptată noua lege a salarizării unice, beneficiază de salariul minim pe economie majorat.
În plus, de fiecare dată când salariile din poliție urmau să fie majorate pentru a fi aliniate la nivelul celorlalte sectoare de activitate, au apărut amânări și derogări. Guvernele precedente şi actualul guvern au aplicat și aplică legea în mod preferenţial. Acest lucru ne nemulţumeşte foarte mult. La fel și faptul că guvernanţii nu ne invită la dialog social. Toate măsurile au fost aplicate discreționar. Am fost nevoiţi să ieşim astăzi în stradă să ne strigăm nemulţumirile”, a spus vicepreşedintele Sindicatului „Diamantul”, Bogdan Tudosă.
Poliţişti de frontieră nemulţumiţi de sistemul de salarizare
La rândul său, Dan Cristian Radu, liderul organizației județene a Sindicatului Național al Polițiștilor de Frontieră, a adăugat că, pe lângă nemulțumirile legate de sistemul haotic prin care se face salarizarea polițiștilor și polițiștilor de frontieră, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași ar fi fost numită în funcția de adjunct o persoană controversată și, în ciuda tuturor semnalelor de alarmă și a sesizărilor trimise conducerii MAI și IGPF, dar și la Direcția Națională Anticorupție cel în cauză a rămas în funcție, deși au existat reacții negative inclusiv din partea polițiștilor de frontieră moldoveni.
Acuze aduse de membrii Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual
Alte acuzații au venit din partea membrilor Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. Petru Iacobiță, agent în cadrul Biroului de Investigații Criminale al Poliției municipiului Botoșani a arătat că toate serviciile de permanență din weekend nu sunt luate în calcul la vechime. Ba mai mult, unele persoane ar fi pontate fără să se menționeze intervalul orar al serviciului, lăsând să se înțeleagă faptul că respectivii ar fi protejați de conducere și meționați în servicii doar pentru a încasa banii, fără să presteze activitățile aferente.
La fel, o parte dintre angajările din aparatul de secretariat ar fi fost făcute fără concurs. Petru Iacobiță a mai arătat că la nivelul județului Botoșani ar fi „cel mai tare polițist din țară”, care a beneficiat de patru ori la rând, timp de doi ani consecutivi, de salariu de merit. Asta pentru că nominalizările pentru aceste drepturi s-ar face în funcție de preferințele șefilor, nu pe baza unor criterii bine stabilite.
Listă de revendicări înaintată prefectului
Pe acest fond, protestatarii au scandat lozinci anti-guvernamentale și au strigat „hoții” la adresa clasei politice. O delegație a sindicaliștilor a fost primită de prefectul judeţului, Dan Nechifor, căruia i-au înaintat o listă de revendicări, în discuții fiind punctate toate nemulțumirile, atât ale polițiștilor de frontieră, ale polițiștilor, dar și ale rezerviștilor.
„Vom suspenda munca de birou”
Sindicaliștii din poliție au anunțat că, dacă revendicările lor nu vor găsi o soluție, ei vor continua acțiunile de protest. „Dacă guvernanţii nu doresc să aplice legea, să nu ne îngheţe salariile şi să îi ajungem din urmă pe ceilalţi bugetari, suntem hotărâţi să recurgem şi la alte forme de protest. De exemplu, nu vom mai da amenzi. Vom aplica doar sancţiunea avertismentului acolo unde este cazul şi, în caz de forţă majoră, vom veni la serviciu şi vom face non-combat, în sensul că vom interveni doar la cazurile urgente, iar munca de birou o vom suspenda”, a adăugat Bogdan Tudosă, vicepreședintele Sindicatului „Diamantul” din cadrul IPJ Botoșani.