luni, decembrie 30, 2024
AcasăLocal BTMii de botoşăneni la slujba de Bobotează (video)

Mii de botoşăneni la slujba de Bobotează (video)

Mii de credincioşi botoşăneni au participat astăzi la slujbele oficiate în biserici cu prilejul marii sărbători Botezul Domnului. Sărbătoarea reprezintă reactualizarea momentului în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, vine la Iordan, se botează cu botezul pocăinţei – a lui Ioan -, El Cel fără de păcat, asumând păcatele întregii omeniri, pe care le va răscumpăra prin scump sângele Său, pe Golgota. Botezul Domnului are o semnificaţie deosebită pentru viaţa creştină, deoarece nimeni nu poate deveni creştin fără Botez. Taina Sfântului Botez este poarta de intrare în Biserică şi în Împărăţia cerurilor.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba de sfinţire a apei. La câteva biserici, printre care şi Biserica „Sfântul Ilie”, au fot aduse cruci din gheaţă lângă care au avut loc slujbele.

La slujba de sfinţire a apei, credincioşii au aprins lumânări şi s-au rugat alături de preoţi pentru sănătate şi vremuri mai bune. Cei mai mulţi dintre credinicioşi au venit să ia agheasmă în vase din sticlă în care au pus crenguţe de busuioc.

La Biserica „Sfânta Ecaterina” din cartierul ANL Bucovina, la slujba oficiată de preotul paroh Liviu Florariu au participat zeci de credincioşi de toate vârstele.

Enoriaş în vârstă de 97 de ani, la slujba de la biserica din Teişoara

În satul Teişoara, la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, la slujba oficiată de preotul paroh Constantin Pupu, a participat şi decanul de vârstă al comunităţii, Costică Suvac, în vârstă de 97 de ani. Acesta a strigat alături de enoriaşi Kira Leisa (din grecescul Kirie Eleison – Doamne miluieşte”). La vasele cu apă pregătită pentru a fi sfinţită, a fost pusă bandă tricoloră, dovadă a credinţei şi dragostei de neam şi patrie.

Slujbă emoţionantă cu sfinţire de troiţă la Curteşti

Emoţionantă a fost şi slujba oficiată la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, din Curteşti. După slujbă, credincioşii au ieşit afară, unde, cu lumânări aprinse în mâini, au participat la slujba de sfinţire a apei.

După slujba de sfinţire a apei, preotul paroh Dan Sănduleac a oficiat slujba de sfinţire a troiţei de lângă biserică, troiţă la care sunt oficiate slujbele de bobotează, din noaptea Învierii şi cu alte ocazii binecuvântate. Troiţa a fost refăcută de familia Vasile şi Laura Vasilachi. „Ne-am dorit de mult timp să ridicăm în satul natal o troiţă şi, în cele din urmă, ne-am decis să refacem troiţa de lângă biserică. Este o dovadă a credinţei noastre şi a dragostei pentru locurile natale. Oriunde ne poartă paşii prin lume, gândul ne este la satul natal, la biserica unde s-au închinat părinţii şi bunicii noştri şi unde am fost botezaţi. Dăm slavă bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să ducem la bun sfârşit această lucrare. Îi mulţumim preotului paroh şi tuturor celor care au fost alături de noi”, a declarat Vasile Vasilachi.

Agheasma Mare este ţinută la loc de cinste în case 

Agheasma Mare este luată de la biserici şi ţinută la loc de cinste în case. Creştinii gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), până la 14 ianuarie – odovania praznicului.

Cu Agheasma Mare se stropesc casele şi persoanele care locuiesc acolo, spre binecuvântare. Tot cu ea se stropesc şi lucrurile care trebuie binecuvântate sau sfinţite, la binecuvântarea şi sfinţirea prapurilor, la sfinţirea crucii şi a troiţelor, a clopotului, a vaselor şi veşmintelor liturgice, la sfinţirea icoanelor, a bisericilor, a antimiselor şi a Sfântului şi Marelui Mir.

În multe familii este respectată tradiţia de a lua Agheasmă Mare de la mai multe biserici. Totodată, foarte mulţi botoşăneni, după slujba de la biserică, merg la cimitir pentru a aprinde lumânări şi a stropi mormintele celor dragi plecaţi din această lume.

Şirul sărbătorilor dedicate Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos se încheie mâine, când creştinii îl cinstesc pe Sfântul Ioan Botezătorul.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
1.1 ° C
1.1 °
1.1 °
89 %
1.3kmh
1 %
lun
2 °
mar
8 °
mie
9 °
joi
11 °
vin
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Sărbători, sărbători, dar mai sunt și lucruri de rezolvat.

EDITORIAL

Aho, aho, copii și frați Stați puțin, nu mai votați Dați-vă lângă fereastră Și-ascultați urarea noastră Că multe mai sunt de spus Despre anul ce s-a dus, An în care-ai...

EPIGRAMA ZILEI

La-nceput a fost cuvântul Apoi strângerea de mână Dar le înghiți pământul Și-apăru ... țeapa română...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...