Aproximativ 100 de cadre medicale s-au vaccinat luni împotriva Covid19 la Botoşani şi Dorohoi. La primele ore ale dimineţii la centrul de vaccinare de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) a fost şi managerul unităţii sanitare, care a dorit să verifice bunul mers al lucrurilor şi să se asigure că totul este în ordine. Aceasta a spus că doreşte să se vaccineze, dar îşi aşteaptă rândul, după cadrele medicale din prima linie.
„Avem o listă întocmită, dar consider că toţi colegii vor înţelege importanţa vaccinului. Am mare încredere în colegii mei. După cum spuneau şi specialiştii, vaccinarea este un mod de a reduce sau sista presiunea pe personalul medical. Şi populaţia trebuie să înţeleagă că vaccinarea este unica modalitate de a degreva lucrurile, este o oportunitate, una dintre condiţiile în care se reduc infecţiile cu SARS-CoV-2. Eu sigur mă voi vaccina, dar după cadrele medicale, ele au prioritate”, a declarat Doina Caba.
„Fiecare fiolă de vaccin conţine cinci doze”
La Botoşani au ajuns duminică 100 de fiole de vaccin care sunt suficiente pentru vaccinarea a 500 de persoane. „Fiecare fiolă de vaccin conţine cinci doze. După recondiţionare, cele cinci doze din fiolă trebuie administrate în şase ore. După ce vaccinul a fost scos din frigiderul de -80°C, acesta poate fi ţinut timp de 120 de ore la 2-8°C. Potrivit studiilor, în ziua a 12-a după prima doză, începe să apară deja imunitatea. La 21 de zile se administrează a doua doză, iar la aproximativ 28 de zile se preconizează că imunitatea este maximă”, a spus medicul epidemiolog Ştefan Bercea, coordonatorul centrului de vaccinare din cadrul SJU.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
„M-am vaccinat ca să ne întoarcem la viaţa dinainte”
Primul botoşănean vaccinat a fost directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani, medicul Monica Adăscăliţei.
Unul din cei mai respectaţi medici botoşăneni, chirurgul Iulian Preda, cel care coordonează măsurile adoptate de spitalele din Botoşani împotriva răspândirii Covid-19, a fost al doilea cadru medical din judeţ căruia i s-a administrat serul de imunizare. Acesta a fost infectat cu SARS-CoV-2 şi a reuşit să învingă boala, însă după aproape două luni de spitalizare. Experienţa l-a determinat şi mai mult să âşi dorească vaccinarea.
„M-am vaccinat ca să ne întoarcem la viaţa dinainte. Aşteptam asta. Era să mor de virusul acesta. Am avut 38 de zile de spitalizare, 12 zile de ATI, 11 zile cu cortul în cap. Am avut şi 16 scaune pe zi şi m-am descuamat vreo nouă săptămâni. Altă soluţie nu este. Am mai auzit de post şi rugăciune, dar nu ştiu cât ţine asta”, a declarat medicul chirurg după vaccinare.
„Recomand populaţiei să se vaccineze”
Printre primii vaccinaţi s-au numărat şi directorul adjunct al DSP, economistul Teodor Ferariu, şeful Secţiei de Boli Infecţioase, medicul primar Valentina Morcov, personal din Spitalul Judeţean, dar şi angajaţi ai două dintre cele mai cunoscute farmacii din Botoşani şi de la un cabinet medical privat.
„Recomand populaţiei să se vaccineze. Avem nevoie să facem acest vaccin în număr cât mai mare de persoane, în special personalul medical, care e expus la risc, dar şi pacienţii în vârstă, cu comorbidităţi, pentru a putea stopa această pandemie. În momentul în care vom avea un număr suficient de persoane vaccinate, vom reuşi să oprim propagarea acestui virus în rândul populaţiei. Vom avea mai puţine cazuri, mai puţină presiune asupra personalului medical”, a precizat medicul primar Valentina Morcov.