Măsurile luate de Guvernul Cîţu au iscat nemulţumiri în rândul funcţionarilor plătiţi din fondurile publice. Nu este exclus ca anul 2021 să debuteze cu proteste organizate de sindicate. Până la organizarea protestelor, unii lideri sindicali nu au ezitat să-şi exprime nemulţumirea în mediul online. Unul dintre cei mai vocali lideri sindicali botoşăneni este Camelia Socianu, liderul Sindicatului „Impact”.
Camelia Socianu a arătat că toată lumea consideră că în categoria salariaților bugetari intră doar cei <din birouri care plimbă niște hârtii>”, dar „asta înseamnă manipulare, să dai senzația că, prin neaplicarea legii salarizării vor fi afectați câțiva birocrați”.
„Realitatea este cu totul alta: 60% din personalul bugetar lucrează în prima linie a pandemiei și este reprezentat de salariații din sănătate, din sistemul de asistență socială, apărare și situații de urgență! Mai sunt 30% cei care lucrează în învățământ și cultură (și nu mă refer doar la artiști, sunt colegii din muzee și nu numai) și doar 10% lucrează în administrația publică!
Guvernul Cîțu fură din buzunarul celor 90% dintre bugetari care aveau dreptul la o creștere modică a salariului! Culmea este că, pentru cei 10% dintre bugetarii din administrația publică, Guvernul Cîțu nu poate plafona salariile, ele fiind stabilite prin hotărâre de consiliu local/județean.
Deci, domnul Cîțu minte când afirmă că nu scad salariile, brusc și-a dat seama că legea salarizării nu este bună și nu are un minim respect pentru salariații din prima linie a luptei cu pandemia!”, a scris Camelia Socianu pe o reţea de socializare.
„Salariaţii din sistemul de asistenţă socială rămân bătaia de joc a guvernanţilor”
Potrivit liderului sindical, salariații din sistemul de asistență socială au fost și rămân bătaia de joc a guvernanților. „Acești salariați au fost izolați forțat la locul de muncă, au fost expuși riscului de îmbolnăvire, au stat câte 14 zile la locul de muncă în condiții greu de imaginat iar Guvernul Orban le-a fluturat niște promisiuni de stimulente, dar le-a băgat adânc mâna în buzunar prin nerecunoașterea timpului real de muncă!
40% din salariații din asistență socială au salariile la nivelul salariului minim pe economie (asistenții maternali, asistenții personali) deși lucrează 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână iar concediile le petrec împreună cu copiii din plasament!
Nu mai spun de discriminările salariile create de aplicarea etapizată a acestei lege a salarizării când un angajat nou are un venit cu 30% mai mare față de cel cu 25 de ani vechime, celui nou angajat îi poți da și sporul de condiții de muncă, cel cu vechime mai are de așteptat până în 2022 să primească aceleași drepturi!
Prin aplicarea articolului 38 din legea salarizării începând cu ianuarie 2021 se mai diminua din discrepanțele salariale și exista speranța că, în ianuarie 2022 se va face lumină în salarizarea personalului bugetar!
Dar Guvernul Cîțu ne-a stins lumina!
Și a făcut-o noaptea … ca hoții…”, a mai transmis Camelia Socianu.