Măsurile anunţate de guvern vizând salarizarea în sistemul bugetar au iscat nemulţumiri în rândul sindicaliştilor din educaţia botoşăneană. Mulţi dintre aceştia susţin că au retrăit momentele din luna mai 2010, când preşedintele Traian Băsescu a anunţat tăierea cu 25% a salariilor în sistemul bugetar.
Sindicaliştii din educaţie sunt cu atât mai nemulţumiţi cu cât ei nu au beneficiat nici de majorarea salarială care trebuia aplicată cu 1 septembrie 2020, când ar fi trebuit să primească în plus la salariu 300 de lei brut. Ei aşteaptă cu interes ca în ianuarie 2021 Curtea Constituţională a României să se pronunţe în această privinţă, dar iau în calcul organizarea unor mişcări de protest pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de măsurile guvernamentale. Totodată, în cazul în care Curtea Constituţională nu le va da câştig de cauză, ei sunt pregătiţi să deschidă noi procese, ştiut fiind faptul că în ultimii ani lupta sindicală s-a mutat în instanţă.
Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ (LSI) Botoşani, a declarat că există o stare de nemulţumire în rândul angajaţilor din sistem şi că, la începutul anului viitor aceştia vor fi consultaţi în privinţa măsurilor luate de guvernanţi. „Există un act normativ care prevede că trebuie să fie un dialog social. Din păcate, în privinţa acestor măsuri, nu a existat o consultare. Adică, practic, în momentul în care un politician s-a trezit premier, s-a crezut un fel de Dumnezeu şi a luat decizii fără să mai discute cu patronatele şi cu sindicatele”, a spus Liviu Axinte.
Liderul sindical a reamintit că angajaţii din sistem nu pot uita că nu au primit majorarea salarială din septembrie 2020, care, deşi nu reprezenta un câştig financiar important, era totuşi un sprijin pentru cei care trăiesc doar din salariu. Totodată, Liviu Axinte a explicat că sindicaliştii din educaţia botoşăneană nu mai sunt încrezători în prevederile legislative, care se aplică după cum consideră de cuviinţă cei care vin la guvernare.