Întruniţi astăzi, 22 decembrie, în ultima şedinţă ordinară din acest an, consilierii municipali au modificat hotărârea votată în aprilie 2020 vizând impozitele şi taxele locale pe anul 2021. Modificările vizează majorarea taxei de rezervare a unui loc de parcare, respectiv reducerea cu 50% a taxei de eliberare autorizaţie/ avizare anuală pentru agenţii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul HoReCa.
În luna aprilie, consilierii municipali au aprobat hotărârea vizând impozitele şi taxele locale pentru anul 2021, care viza doar o majorare cu 3,8%, cotă ce reprezintă rata inflaţiei comunicată oficial pentru anul 2019.
„În aprilie 2020 votul era absolut invers”
Fostul primar Cătălin Flutur, acum consilier municipal PNL, a arătat că este pentru prima dată în ultimii patru ani când se propune majorarea unor taxe. „Dacă cumva se venea cu această propunere în aprilie 2020, bineînţeles că votul era absolut invers, răsturnat, în funcţie de majoritatea din consiliu. Tehnica este clară, haideţi să votăm în primul an măriri de taxe, pentru că se uită până la sfârşitul mandatului, în cei patru ani”, a spus Cătălin Flutur.
El s-a declarat reticent în privinţa folosirii banilor încasaţi din taxa de rezervare loc de parcare pentru amenajarea de noi parcări, explicând că „banii se adună într-un loc şi de acolo se face exact ceea ce trebuie pentru municipiu”. „Cel puţin să nu venim cu această teorie că banii de la parcări facem parcări, cu banii de la restaurante o să întreb atunci ce facem? Tehnica este simplă, ni se pare că am rezolvat o problemă şi salut iniţiativa, pentru că au trecut printr-o perioadă grea, numai că nu am făcut noi un act mare de binefacere pentru restaurante, ci din contra, am luat banii din altă parte”, a spus Cătălin Flutur.
Potrivit acestuia, nu este exclus ca prin majorarea taxei de rezervare locuri de parcare mulţi botoşăneni să nu mai plătească. Fostul primar a reamintit că în trecutul mandat nu a propus majorarea taxelor pentru că majoritatea din CL (social democrată – n.r.) nu ar fi fost de acord.
Cosmin Andrei i-a amintit fostului primar că liberalii au avut majoritate în CL pe final de mandat, prin aceea că Daniela Cristina Roşu, exclusă din PSD pentru că a votat alături de liberali, a rămas în deliberativul local după ce a avut câştig de cauză în instanţă.
„La licitaţiile pentru locurile de parcare s-a ajuns şi un nivel al taxei de la o mie de lei pentru că cererea este foarte mare şi cred că putem dezvolta alte parcări cu o uşoară creştere pe care o propunem la locurile pe care le avem astăzi”, a arătat Cosmin Andrei.
În replică, fostul primar a explicat că există concurenţă doar pentru câteva locuri de parcare, în rest, „pentru marea masă impozabilă, o creştere de 20% poate deveni semnificativă”.
În discuţii a intervenit Eugen Ţurcanu, care a propus ca reducerea pentru HoReCa să fie de sută la sută, măsură luată în special în oraşele din Ardeal, însă amendamentul propus a picat însă la vot.
Proiectul a întrunit 14 voturi „pentru”
Proiectul în forma propusă de primar a întrunit 14 voturi „pentru” (Daniela Vicol, Silvia Diaconu, Călin Bosovici, Marius Rogojinschi, Marius Buliga, Gabriel Tanasă, Petru Taielup, Dana Lăzăruc, Marian Murariu, Bogdan Buhăianu, Miluţă Timofti (PSD), Daniel Botezatu (PNL) şi Raluca Curelariu (USR – PLUS), şapte împotrivă (Cătălin Flutur, Maricel Maxim, Cătălin Boboc, Cătălina Lupaşcu, Andrei Amos, Ada Macovei (PNL) şi Marcel Gheorghiţă (USR – PLUS), Eugen Ţurcanu (PNL) abţinându-se de la vot.
Astfel, în anul 2021, taxa minimă de parcare pentru persoanele fizice va fi de 172 de lei (faţă de 138 de lei în prezent), respectiv 630 de lei persoane juridice (faţă de 467 de lei în acest an).