Incidenţa infectărilor cu Sars-CoV-2 continuă să scadă în judeţ. Astfel, reprezentanţii autorităţilor locale spun că momentul în care restaurantele şi sălile de spectacole se vor putea redeschide este aproape. Municipiul a scăzut sub pragul de 4 cazuri la mia de locuitori, având incidenţa 3,84. În judeţ aceasta este 1,72, în timp ce 12 comune au zero infectări, iar alte 26 de comune au 2-3 cazuri raportate. „Acest moment, al redeschiderii restaurantelor este aproape. Dar depinde de noi toţi, să ne protejăm şi să ţinem numărul cazurilor redus. Ar fi o gură importantă de oxigen şi pentru reprezentaţii HoReCa din municipiu”, a spus prefectul Dan Nechifor.
Potrivit legislaţiei în vigoare, în momentul în care rata de infectare cu Covid va scădea sub 3 cazuri la mia de locuitori, vor putea fi redeschise restaurantele, cafenelele şi sălile de spectacole. În prezent aceasta este de 3,84, în scădere continuă în ultimele săptămâni.
În ultimele 24 de ore, 57 de botoşăneni au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus, informează Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Mai bine de jumătate dintre noile cazuri, mai exact 32, au fost depistate în rândul locuitorilor din municipiul-reşedinţă de judeţ. Astfel, de la începutul pandemiei au fost înregistraţi 7.574 de botoşăneni cu Covid, iar dintre aceştia 6.445 au fost declaraţi vindecaţi. În prezent mai sunt în evidenţe 827 de bolnavi, în timp ce 302 au pierdut lupta cu boala.
Pacienţi ajunşi la spital prea târziu
Ideea că boala afectează doar persoanele în vârstă sau cu afecţiuni cronice grave este tot mai mult infirmată de realitate. Printre decesele care au survenit în ultimele două săptămâni se regăsesc un bărbat de 41 de ani, o femeie de 52 de ani, doi bărbaţi de 54 de ani şi o femeie de 56 de ani. Toţi aceştia, spun medicii, au mers la spital mult prea târziu.
Drept dovadă, printre persoanele decedate sunt cazuri care au decedat la o zi sau două după diagnosticarea cu Covid19, semn tocmai a faptului că aceştia au ajuns la spital mult prea târziu. Au fost, însă, şi decese la persoane infectate de mai bine de trei săptămâni, a căror stare de sănătate a fost grav influenţată de covid.
„Unora le este frică să vină la spital. Boala nu o poţi păcăli. Dacă e să ai Covid, ai şi acasă şi la spital. Asociază spitalul cu forme grave de boală şi spun că vor să stea acasă. Unii nu cred în covid, alţii se tratează acasă şi când văd că nu se mai poate vin, se testează, ies pozitivi şi deja evoluţia este nefavorabilă”, a explicat medicul Monica Adăscăliţei, director DSP Botoşani.
„Automedicaţia este total greşită”
Oficialul spune că este necesar ca pacienţii cu simptome să se prezinte la spital pentru a fi supuşi unui set specific de analize pentru a determina gravitatea afectării pulmonare. „Automedicaţia este total greşită. Dacă există nişte investigaţii minime, o rază, o analiză, de la care să pornească un tratament, evoluţia este mult mai bună”, a mai spus şeful DSP.